Feljelentették a német kormányt az NSA miatt

Jogvédő szervezetek feljelentették a német kormányt. Szerintük Berlin összejátszott a jogsértő eljárással adatokat gyűjtő amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA).

Az információs szabadságért küzdő Chaos Computer Club, az Emberi Jogok Nemzetközi Ligája (ILHR) és a Digitalcourage nevű egyesület a kabinet tagjai mellett a szövetségi és tartományi hírszerző szolgálatok vezetőit is feljelentette. Hétfői közleményük szerint ügyészségi nyomozást kell indítani a kormány és a szolgálatok ellen, és ennek során tanúként kell kihallgatni Edward Snowdent, az NSA titkos adatgyűjtő programjait leleplező dokumentumok kiszivárogtatóját.

Angela Merkel kancellár mobiltelefonjának a lehallgatása nyilvánvalóan nem a terrorizmus elleni harc része – hívja fel a figyelmet a közlemény. A jogvédő szervezetek szerint  más állampolgárok kommunikációjának megfigyelése bűncselekményre utaló gyanú nélkül ugyanúgy jogellenes, mint Merkel után kémkedni,  kormányzat pedig a német szolgálatok és az NSA együttműködése, a hírszerző szervezetek közti adatcsere révén részt vett ebben a jogsértő tevékenységben. Ezért felelnie kell.

A jogvédők szorgalmazzák, hogy minél több magánszemély csatlakozzon a feljelentéshez. Partnereik Franciaországban és Belgiumban is hasonló feljelentést tesznek, amennyiben pedig ezt elutasítják, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.