Feljelentették a katalán kormányfőt

Antonio Tejero spanyol alezredes ismét bejelentkezett: az 1981-es spanyol puccskísérlet oszlopos tagja – aki 200 csendőrrel betört a spanyol parlament alakuló ülésére, és a székek alá kényszerítette a képviselőket – most Artur Mast vádolta meg összeesküvéssel.

Tejero a spanyol közelmúlt egyik legrejtélyesebb figurája: máig nem tudni pontosan, hogy valójában ki állt az 1981-es puccskísérlet mögött, mennyire volt teljes a hadsereg támogatása, netán maga a királyi ház is benne volt-e az akcióban. A csendőr alezredes csapatával egy éjszakán át tartotta túszul a parlamenti képviselőket, akik épp Leopoldo Calvo Sotelo jobbközép kormányát próbálták beiktatni. Ám a politikus támogatása meglehetősen csekély volt, így sokan egy nemzeti kormány létrehozását sürgették.

A puccs mögött is állhattak ilyen motívumok. Tejero puccsa végül vértelenül zárult, I. János Károly király híres beszédében hitet tett a demokrácia védelme mellett, a csendőr alezredest pedig 30 év börtönre ítélték, rendfokozatától megfosztották. 1996-ban szabadult, a puccskísérletről azóta sem beszél. Ám most nem tudta tovább türtőztetni magát, és nekiment a katalán kormányfőnek. Tejero szabályos feljelentést tett Artur Mas ellen (még a nevét is spanyolosította, Arturo Masnak írva), provokáció és elszakadásra való felbujtás miatt. A katalán kormányfő bűne, hogy nyíltan érvel a tartomány függetlensége mellett – a vasárnapi katalán tartományi választás egyik nagy témája és tétje is ez.

Mas bűnét „súlyosbítja”, hogy megengedte: több katalán önkormányzat függetlenné nyilvánítsa magát Spanyolországtól, bár ez a gyakorlatban legfeljebb annyit jelent, hogy nem használják többé a spanyol zászlót, mint a nemzeti egység szimbólumát. Tejero szerint megengedhetetlen, hogy az állam magas rangú képviselői – a király, a kormányfő vagy a parlament – sem szabott gátat Mas eddigi ámokfutásának. Ennek részben oka, hogy a katalánokat évek óta „mérgezik” az iskolákban, ahol a helyi nyelvet tanítják, viszont a spanyolt üldözik.

„Túl sok vér folyt már a spanyol egységért, hogy ezt most ismét kockára tegyük” – vélekedik a nyolcvanéves egykori alezredes. Rajta bizonyára nem múlna, ha kell, azonnal Barcelona ellen vonulna.

Artur Mas a kampányban. Nem tesz le a függetlenségről
Artur Mas, leader of Convergencia i Unio (CIU) and candidate for the upcoming elections in Catalonia, waves during a meeting in Barcelona November 26, 2010. Polls suggest the moderate Catalan nationalists CIU will score a 10-point win in the regional vote to be held on Sunday, unseating the Catalan Socialist party (PSC). REUTERS/Albert Gea (SPAIN - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.