Feljelentették a holokauszttagadó püspököt új hazájában

Feljelentették az argentin szövetségi igazságügyi szerveknél Richard Williamson holokauszttagadó püspököt. Nézetei miatt akár három év börtönre is ítélhetik.

Feljelentették az argentin szövetségi igazságügyi szerveknél  Richard Williamson holokauszttagadó püspököt, akit a  tradicionalista X. Szent Pius Testvériség e nézetei miatt fosztott  meg a La Reja-i szeminárium igazgatói tisztségétől.

Richard Williamson
Richard Williamson

A keresetet a Newsweek amerikai hírmagazin argentin kiadásának főszerkesztője nyújtotta be.

Williamsonnak felelnie kell továbbá az helyi nemzeti  diszkrimináció-ellenes intézet (INADI) előtt is, amely hivatalosan  felszólította: tagadja meg vagy erősítse meg nézeteit. Mint Maria  José Lubertino, az intézet igazgatója elmondta, amennyiben  Williamson továbbra is kitart holokauszt-tagadó kijelentései  mellett, feljelentik, és ilyen alapon akár három évi börtönre is  ítélhetik Argentínában.

A brit születésű, 2003 óta Argentínában élő Williamson egyike annak a négy tradicionalista  püspöknek, akiket a X. Szent Pius Testvériség alapítója, Marcel  Lefebvre érsek szentelt fel 1988-ban a Szentszék határozott tilalma  ellenére. A négy püspök kiközösítését XVI. Benedek pápa több mint  20 év után január végén oldotta fel. Williamson éppen a pápai  dekrétum előtt két nappal jelentette ki a svéd televízióban: „Azt  hiszem, nem voltak gázkamrák. A koncentrációs táborokban mintegy 200-300 ezer zsidó pusztult el, de egy sem gázkamrákban”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.