Feljelentették Robert Ficót a muszlimellenes kijelentéseiért

Feljelentették Robert Fico szlovák kormányfőt a pozsonyi főügyészségen azokért a kijelentéseiért, amelyeket a muszlimokkal kapcsolatban tett a múlt héten – közölte honlapján a Denník N szlovák liberális napilap kedden a főügyészség megerősítésére hivatkozva.
Robert Fico a Kölnben és más német városokban szilveszter éjszakáján nőket ért támadásokra reagálva egy pozsonyi sajtóértekezleten a múlt héten azt mondta: meg kell akadályozni, hogy Szlovákiában egy egységes muszlim közösség jöjjön létre, mert ez az egyetlen ahhoz vezető út, hogy biztosítsa magát a Németországban már testet öltött fenyegetésekkel szemben.

"Az e-mailben küldött feljelentés hétfőn érkezett meg a főügyészségre, amely az ügyet a szokásos módon, a törvényi előírásoknak megfelelően fogja intézni" - idézte a Denník N a pozsonyi főügyészség szóvivőjének közlését. A bűnvádi feljelentés jogcíme: faj és nemzetgyalázás, illetve etnikai, nemzetiségi és faji gyűlölet szításának gyanúja. Egy ilyen bűncselekmény elkövetéséért a szlovák jogrend szerint 3 évig terjedő szabadságvesztés büntetés róható ki.

A Kölnben és más németországi városokban szilveszterkor történtekre és a szlovák kormányfő szavaira közleményben reagált a Szlovákiai Iszlám Alapítvány nevű szervezet is. Egyebek mellett rámutatott: aggodalommal töltik el a németországi történések. A szervezet ugyanakkor elutasította, hogy az iszlámot vagy a szlovákiai muszlim közösséget bárki is közvetett vagy közvetlen összefüggésbe hozza a terrorizmussal vagy a szexuális erőszakkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.