Felháborodást keltett a kormány újabb menekültellenes kampánya

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), az Európa Tanács és az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (DIEJH) sürgetik, hogy Magyarország tartózkodjon az olyan politikai irányvonaltól és lépésektől, amelyek növelik a menekültekkel és a bevándorlókkal szembeni intoleranciát és félelmet, és táplálják az ellenük irányuló idegengyűlöletet – írta közös hétfői közleményében a UNHCR, az Európa Tanács és a DIEJH.

A három szervezet ebben felszólította a magyar kormányt, hogy az emberiesség igaz szellemében segítse mindazokat, akik, nem lévén más választásuk, a saját akaratuk ellenére kényszerültek elhagyni a hazájukat, és most Európában keresnek biztonságot.

„A magyar kormány decemberben egy, az ország lakosságát megszólító új kampányt indított, amelyben a háború és a fegyveres konfliktusok elől menekülőket a vallásuk és a származási helyük alapján bűnözőknek, megszállóknak és terroristáknak festi le, és a bevándorlókat is célkeresztjébe veszi. A kampány, amely már nem az első a maga nemében Magyarországon, a tervek szerint két hónapon át fut majd Karácsonyon keresztül egészen 2016. január végéig."

A nyilatkozatot megfogalmazó három szervezet közösen hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a magyar kormány ismerje el: a menekültek súlyos traumákat, tragédiákat és veszteségeket szenvedtek el, mielőtt Európába érkeztek, ahol a reményt és az emberi méltóságot keresik, hogy újrakezdhessék az életüket távol a háborútól és a fegyveres konfliktusoktól.

Az aláírók hangsúlyozták, hogy Magyarországra, mint „az egységes Európa részére, azzal a várakozással tekintenek, hogy hozzájárul azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyekkel a kontinens kezelni igyekszik a II. világháború legsúlyosabb menekültválságát, és teljesíti az általában a nemzetközi jogból, illetve Az emberi jogok európai egyezményéből fakadó nemzetközi jogi kötelezettségvállalásait."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.