Felgyújtottak egy tunéziai zsinagógát

Ismeretlenek felgyújtottak egy zsinagógát a tunéziai Gabesben. Az észak-afrikai országban él a térség egyik legnagyobb zsidó közössége.

A Tunisztól 500 kilométerre délre fekvő Gabesben ismeretlenek felgyújtottak egy zsinagógát. Peresz Trabelszi, a tunéziai zsidó közösség szóvivője a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy bárkik is voltak a tettesek, céljuk nyilvánvalóan a megosztás volt a Tunéziában békében élő muzulmánok és a zsidók között. - A tűzben elégtek a Tóra-tekercsek - idézte az AFP Trabelszit, aki szerint a zsinagóga közelében ugyan voltak rendőri erők, de azok semmit sem tettek annak érdekében, hogy megkadályozzák a támadást.

A döntő többségében muzulmán Tunéziában található az egyik legnagyobb észak-afrikai zsidó közösség. Viszonylag ritkák az ellenük irányuló támadások. Utoljára 2002-ben járta be a világot a hír, hogy az al-Kaida észak-afrikai szárnyához sorolt terroristák a népszerű üdülőhelyen, Djerba-szigetén megtámadták az ottani zsinagógát, amelyben éppen külföldi turistacsoport tett látogatást. A vérfürdőben huszonegyen vesztették életüket.

Hírügynökségek szerint a gabesi zsinagóga felgyújtása illeszkedik bizonyos megfélemlítő és zavarkeltő akciók sorozatába, amelyeknek célja a káosz fenntartása a Ben Ali elnök rendszerének január 14.-i megdöntését követően. Adott csoportok, így a feltételezések szerint Ben Ali titkosszolgálatának és biztonsági gárdájának tagjai, illetve börtönből kiszabadult bűnözők a rendzavarásban érdekeltek. Az utcai tüntetések ugyanis megritkultak, mióta a választások megszervezésére hivatott ideiglenes kormány átalakult, s a régi kormányzó párt embereinek többsége kikerült a kabinetből.

Hétfőn este botokkal és késekkel felszerelkezett fiatalok megostromoltak egy iskolát és egy helyhatósági épületet Kasserinében, ahol még decemberben kezdődtek a tüntetések Ben Ali kormánya ellen. A fővárosban, Tuniszban is bandák garázdálkodnak, a hétvégén rárontottak egy női tüntető csoportra. A központi Burgiba sugárúton az üzlettulajdonosok futamítottak meg - maguk is botokkal felfegyverkezve – randalírozó fiatalokat. A rendet felügyelő katonaság Karthágóban a levegőbe leadott lövésekkel kergetett el támadókat két iskolától is.

A tunéziai biztonsági erők reformra szorulnak, hogy a nép érdekében, és ne ellene cselekedjenek - állapította meg Tuniszban Bacre Waly Ndiaye, aki az ENSZ emberi jogok főbiztosa hivatalának küldöttségét vezeti. Az ENSZ-megbízott szerint a Ben Ali elnök elleni felkelésben legalább 147 ember vesztette életét, s további 500-an sebesültek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.