Felgyújtottak egy iszlám központot Londonban

A mecset teljesen kiégett. Az elkövetők a szélsőjobboldali English Defence League aktivistái voltak.

Teljesen kiégett szerdán egy londoni mecset és iszlám kulturális központ, amelyet ismeretlen tettesek felgyújtottak. Ez az utóbbi évek legsúlyosabb támadása a brit fővárosban valamely iszlám vallási intézmény ellen.

A Scotland Yard beszámolója szerint az észak-londoni Muswell Hill városnegyed főleg szomáli bevándorlók által használt, Al-Rahma Islamic Centre nevű közösségi központja teljesen megsemmisült a tűzvészben. Az épületegyüttes falára az EDL betűket mázolták az elkövetők – az English Defence League nevű, főleg iszlámellenes megmozdulásairól ismert szélsőjobboldali csoport nevét. A 2009 nyarán alakult EDL már eddig is több - rendre erőszakba torkolló - demonstrációt szervezett angol nagyvárosokban, rendszerint iszlám vallási központok környékén, ám a csoport a szerdaihoz hasonló súlyos támadást eddig nem követett el ilyen intézmények ellen. A szerdán kiégett londoni iszlám központ elöljárói a BBC-nek elmondták, hogy már az elmúlt napokban is több rasszista felirat jelent meg az épület falán.

Az incidenst a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztálya vizsgálja. Nagy-Britanniában sok a hasonló atrocitás azóta, hogy a londoni Woolwichben két iszlamista gyilkolt meg machetével egy brit katonát, akinek a nyílt utcán a fejét is le akarták vágni. A brit kormány azonnal terrorcselekménynek minősítette a támadást.   A két merénylőt – akiket a kiérkező rendőri egységek megsebesítettek – már kiengedték a kórházból, és vádat is emeltek ellenük.

Londoni iszlám szervezetek már a gyilkosság utáni napokban arról számoltak be, hogy rendkívüli mértékben megugrott az iszlám intézmények elleni támadások száma. A kelet-angliai Grimsby városának mecsetjét és a mellette működő iszlám kulturális központot május végén szintén felgyújtották. A támadás idején a központ zsúfolásig volt látogatókkal, de sérülés nem történt és a tüzet sikerült megfékezni.

Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere a londoni mecset szerdai felgyújtását gyáva, szánalmas és teljesen értelmetlen cselekedetnek nevezte. Johnson szerint egy olyan nyitott, toleráns és sokszínű városban, mint London, nincs helye a gyűlöletnek, az előítéletnek és az erőszaknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.