Felgyújtották a Muzulmán Testvériség kairói székházát

A Mohamed Murszit államfőnek jelölő szervezet épületét az elnök beszédével szinte egy időben támadták meg.

A hírt a Muzulmán Testvériség jelentette be Facebook-oldalán, "terrorista agressziót" említve.

A MENA egyiptomi hivatalos hírügynökség ugyanakkor arról számolt be, hogy tűz keletkezett a Muzulmán Testvériség egyik külvárosi irodájában, egy másik irodát pedig tüntetők dúltak fel.

A hírügynökségek péntekre virradóra azt jelentették, hogy főbb ellenzéki csoportok visszautasították Murszi tárgyalási ajánlatát. Az egyik legismertebb ellenzéki csoport, az annak idején a volt elnök, Hoszni Mubarak elleni forradalmat elindító "Április 6". mozgalom ugyancsak a Facebookon közölte, hogy nem tárgyal Murszival. Ehelyett a szervezet péntekre további tiltakozó megmozdulásokra szólított fel. A mozgalom azt hangoztatta, hogy a pénteki tiltakozások "piros lapot" jelentenek majd Murszinak.

Az államfő csütörtök esti beszédében lényegében elutasította az ellenzék valamennyi követelését teljhatalmának feladására, illetve az általa kidolgoztatott iszlamista alkotmánytervezet visszavonására, valamint az erről december 15-re kitűzött referendum elhalasztására. Murszi csupán annyi látszólagos engedményt tett, hogy szombatra konzultációkat javasolt az ellenzéki csoportok vezetői számára.

Az elmúlt napokban Kairóban és az ország több más városában heves tiltakozások voltak Murszi politikája ellen. Az iszlamisták több helyütt ellentüntetéseket szerveztek, és az összecsapások több halottat követeltek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.