Felgyújtották József sírját

Palesztin szélsőségesek felgyújtottak egy zsidó szent helyet a Jordán folyó nyugati partján, Náblusz közelében. A Palesztin Hatóság a vétkesek felelősségre vonását ígéri.

Lángra lobbant péntekre virradó éjszaka a bibliai József sírja. A zsidók harmadik legfontosabb szent helyét palesztin radikálisok gyújtották föl, amikor összecsaptak a palesztin rendőrség és hadsereg rendfenntartásra kivezényelt egységeivel, és Molotov-koktélokkal dobálták meg azok tagjait.

Az incidensben senki sem sérült meg, és a tüzet is viszonylag gyorsan eloltották. A BBC jelentése szerint az izraeli hadsereg egyik szóvivője a vallásszabadság súlyos megsértésének minősítette a történteket, a Lenta.ru orosz hírportál pedig arról számolt be, hogy a Palesztin Hatóság vandál cselekedetként ítélte el az esetet, a bűnösök felelősségre vonását és a mauzóleum helyreállítását ígérte.

József sírját nem először érte támadás. Tavaly már szintén megpróbálták felgyújtani, 2000-ben pedig gyakorlatilag lerombolták.
A mostani akció a palesztin késeléses merényletekkel kísért erőszakhullám újabb fejezete. Az elmúlt hetekben hét izraeli meghalt és több tucatnyi megsebesült a támadásokban, és meggyilkoltak legalább harminc palesztint, köztük több merénylőt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.