Felgyújtotta magát egy 20 éves tibeti szerzetes

Felgyújtotta megát egy húszéves tibeti szerzetes kedden Kínában. A férfi életben van, a kórház épületét rendőrök vigyázzák.

Felgyújtotta megát egy húszéves tibeti szerzetes kedden az északnyugat-kínai Csinghaj tartomány egy településén. A hatóságok a tüzet eloltották, úgy tudni, a férfi életben van - jelentette a South China Morning Post című hongkongi lap internetes oldalán emigráns tibeti szervezetekre és az amerikai Szabad Ázsia Rádióra hivatkozva.

A Gjal nevű fiatalembert kórházba szállították, a kórház épületét rendőrök vigyázzák. Az International Campaign for Tibet (ICT) amerikai központú szervezet honlapján közzétett kapcsolódó képen egy lángoló alak látható az út közepén, akit néhány méteres távolságból több mint tucatnyi ember néz.

2009 márciusa óta állítólag több mint 120 önégetést jelentettek tibetiek lakta kínai területekről. A külföldi tibeti szervezetek szerint az önégetők a kínai elnyomás elleni tiltakoznak, illetve az 1959 óta indiai száműzetésben élő dalai láma hazatérését követelik. Pekingi és helyi tibeti vezetők ezzel szemben úgy vélik, hogy a Tibet függetlenségéért küzdő erők küldik a halálba a többnyire fiatal embereket "önös céljaik", a "tibeti kérdés" nemzetközi szinten napirenden tartása érdekében.

A kínai hatóságok korábban több olyan esetet tártak fel, amelyek mögött felbujtók voltak, ezekről a kínai központi televízió dokumentumfilmet is bemutatott. Az egyik szerzetes "felbujtót" felfüggesztett halálbüntetésre ítélték, mások rövidebb-hosszabb idejű börtönbüntetést kaptak.

A legújabb esettel kapcsolatban megfigyelők megjegyzik: időzítésének nagy valószínűséggel köze lehet ahhoz, hogy Pekingben kedden ért véget a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának ülése, amelyen az ország gazdasági és társadalmi fejlődését hosszú távon meghatározó döntéseket hoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.