Felfüggeszti az EU a Mianmar elleni szankciókat

Várhatóan jövő héten döntenek az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei arról, hogy a fegyverembargó kivételével felfüggesztik a Mianmar elleni uniós szankciókat - jelezték diplomáciai források csütörtökön Brüsszelben.

A témában a nem hivatalos közlések szerint alacsonyabb szinten már megállapodás született az uniós országok között. Az EU a több évtizedes katonai diktatúrát követő reformfolyamatban kívánja ekképpen ösztönözni az egykori Burmát. A végleges döntés a külügyminiszterek hétfői luxemburgi találkozóján várható.

Az unió egyebek között utazási tilalmat és az unióban található vagyon hozzáférésének tilalmát tartja érvényben több száz mianmari személy, vállalat és szervezet ellen. Megfigyelők szerint gyors hatása lehet a bányászati és fakereskedelmi szankciók felfüggesztésének is.

Az EU tavaly óta már több ízben enyhített az ázsiai országot sújtó büntetőintézkedéseken. Mindazonáltal most sem végleges feloldásról van szó, hanem - várhatóan egyéves - felfüggesztéséről. Ennek célja az, hogy a nemzetközi közösség szükség esetén továbbra is nyomást tudjon gyakorolni az országra a demokratikus átmenet folytatásának érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.