Kettétörnék a francóista bűnöket vizsgáló bíró karrierjét

Baltasár Garzónt hatásköri túllépés miatt függesztették fel hivatalából. Támogatói politikai összeesküvést sejtenek a háttérben. A vizsgálóbíró az utóbbi időben az ellenzéki konzervatív Néppárt korrupciós ügyeiben nyomozott.

Könnyek között távozott a spanyol legfelső bíróság épületéből tegnap délben Baltasar Garzón, a Pinochet-ügyben nemzetközileg ismertté vált vizsgálóbíró. Az igazságért folytatott harcát átmenetileg kénytelen szüneteltetni, mert hatásköri túllépés miatt mert felfüggesztették hivatalából.

A bírók működését ellenőrző Igazságügyi Tanács szerint Baltasar Garzón szándékosan lépte túl a hatáskörét, amikor vizsgálódni kezdett a francóizmus alatt elkövetett bűncselekmények ügyében. Ezekre a spanyol jog szerint az 1977-es amnesztiarendelet érvényes, ami sokak szerint a békés átmenet egyik alapja volt: vagyis mindeddig lehetővé tette, hogy ne bolygassák a múltat.

Ám a kereteket az utóbbi években sokan feszegetni kezdték. A spanyol szocialista kormány 2007-ben a Történelmi Emlékezet néven kiadott (Ley de la Memoria Histórica) törvényében például lehetővé tette, hogy a polgárháború, illetve a diktatúra áldozatai jelképes kártalanításban részesüljenek és több helyen megkezdték a polgárháború áldozatait rejtő tömegsírok feltárását. Garzón 2008-ban kezdett vizsgálódni több mint 100 ezer civil kivégzése illetve eltűnése ügyében. Bár az ügyet gyorsan továbbadta, néhány szélsőjobboldali szervezet számára ezzel elegendő okot adott arra, hogy megvádolják: túllépte a hatáskörét, hiszen tisztában volt vele, nincs jogalapja a vizsgálódásának.

Garzón támogatói szerint azonban mindez csak ürügy arra, hogy eltávolítsák a közéletből: a vizsgálóbíró az utóbbi időben a konzervatív Néppárt korrupciós ügyeiben nyomozott. Néhány hete egy argentin ügyvéd felvetette: ha Spanyolországban amnesztiatörvény tiltja a múlt feltárást, akkor vigyék az ügyet egy argentin bíróság elé. Garzón egy korábbi érvelést felhasználva azzal indokolta a javaslatot: a népirtás a nemzetközi jog hatálya alá tartozik, így bárhol indítható eljárás az ügyben.

A mostani döntés kettétörheti Garzón bírói karrierjét. Hiába kérvényezte a múlt héten, hogy átmenetileg helyezzék át a hágai Nemzetközi Bírósághoz, most valószínűleg erre sem lesz lehetősége. Az ügy nagy felháborodást keltett Spanyolországban, különösen a baloldali értelmiség köreiben.

 

A volt vizsgálóbíró, Baltasar Garzon int támogatóinak 2010 májusában, felfüggesztése után nem sokkal
Spanish High Court judge Baltasar Garzon gestures to the people supporting him as he leaves the High Court in Madrid May 14, 2010. Controversial Spanish judge Baltasar Garzon was suspended on Friday pending his trial on charges he exceeded his authority by ordering an investigation into mass killings during the Civil War, court officials said. REUTERS/ Paul Hanna (SPAIN - Tags: POLITICS CONFLICT CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.