Felfüggesztették Seselj perét

Vojislav Seselj szerb radikális politikus perének felfüggesztése mellett döntöttek szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszék bírái.

A határozatot nem sokkal az évek óta folyó bírósági eljárás befejezése előtt hozták. Olga Kavran ügyészségi szóvivő szerint a vád képviselői még januárban kérték a per felfüggesztését. Jean-Claude Antonetti bíró, a testület elnöke ezt a kérést azzal indokolta, hogy a vád tanúira nyomást gyakoroltak, és ez "veszélyezteti a bíróság integritását". Seseljt, aki továbbra is a Szerb Radikális Párt - a belgrádi parlament legerősebb ellenzéki pártja - vezetője, gyilkossággal, embertelen bánásmóddal, emberek üldözésével és vagyontárgyak, köztük egyházi épületek elpusztításával vádolják.

A Seselj-per felfüggesztése mellett a háromtagú bírói testület 2-1 arányban döntött. A bíró csak a határozat egyes szakaszait olvasta fel, a teljes szöveget egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Mint elmondta, egy tanúvallomást még meghallgatnak, mielőtt a jövő héten felfüggesztik az eljárást.

A szerdai bírói határozatot 71 tanú meghallgatása után hozták, és már csak tíz tanú vallomása van hátra. Ezek a meghallgatások azonban egyelőre nem lehetségesek, mert a terhelő vallomásokat tevő tanúk személyi biztonsága nem garantálható - közölte Nerma Jelacic, a Nemzetközi Törvényszéknek a volt Jugoszlávia ügyében illetékes szóvivője. "A még meghallgatandó néhány tanúnak fontos közlendői vannak, de ezt olyan környezetben és feltételek mellett kell megtenniük, amelyek biztosítani fogják, hogy nem kell félniük" - mondta a szóvivő.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.