Felfüggesztették az alkotmányt Nigerben

A Nigerben államcsínnyel hatalomra jutott katonák péntek hajnalban az állami rádióban és televízióban bejelentették: feloszlatják a kormányt, és felfüggesztik az ország tavaly elfogadott alkotmányát.

Fegyveres katonák csütörtökön a fővárosban, Niameyben megrohamozták a kormányzat székhelyét, és elhurcolták az országot 1999 óta vezető Mamadou Tandja elnököt. Az államcsínyt végrehajtó, magát a Demokrácia Helyreállításának Legfelsőbb Tanácsának (CSDR) nevező junta, amelynek elnöke Salou Djibo századparancsnok, péntekre virradóra a Voix du Sahel (Szahel hangja) rádióban bejelentette: felfüggesztik az alkotmányt, és feloszlatják az alkotmányos intézményeket.

A CSDR kijárási tilalmat rendelt el, lezárta az ország szárazföldi és tengeri határait, és nyugalomra szólította fel a lakosságot. Tandja elnököt és kormányának több tagját egy francia diplomáciai forrás szerint a lázadók a palotából egy Niamey mellett lévő laktanyába vitték. Jean Ping, az Afrikai Unió (AU) bizottságának elnöke elítélte pénteken a nigeri erőszakos hatalomátvételt, és "az alkotmányos rend gyors helyreállítását" követelte. A szervezet Addisz-Abebában kiadott közleményében hangsúlyozta: kész segítséget nyújtani a rend helyreállításához.

Az afrikai országban hónapok óta feszült a helyzet, miután augusztusban egy népszavazáson módosították az alkotmányt, és három évvel meghosszabbították az országot tíz éve irányító Tandja mandátumát. A belpolitikai feszültségek már május végén kezdtek felerősödni, amikor Mamadou Tandja feloszlatta a parlamentet, mert az nem volt hajlandó támogatni a népszavazás tervét.

Júniusban az államfő rendeletekkel kezdett kormányozni, amihez azonban az alkotmány szerint csak szükségállapot idején lett volna joga. Az alkotmánybíróság nyár elején kimondta, hogy törvénybe ütközik az elnök által szorgalmazott referendum terve az alkotmány módosításáról. Erre reagálva azonban Tandja rendeletet adott ki az alkotmánybíróság tagjainak leváltásáról, és saját embereit helyezte el a testületben. A Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) tavaly ősszel felfüggesztette Niger tagságát, az Európai Unió pedig az alkotmányos rend helyreállítását kérte a nigeri kormánytól.

Az egykori francia gyarmat a világ harmadik legnagyobb urántermelő országa, ennek ellenére a nigeri lakosság jelentős része szegénységben él. Az ország az utolsó helyre került tavaly azon a listán, amelyet az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) állított össze a világ államairól az életminőség szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.