Szabadlábon a temesvári vérengzés egyik felelőse

Két szívműtét miatt három hónapra szabadlábra helyezik Mihai Chitac egykori generálist, akit azért ítéltek el, mert 1989 decemberében Temesváron a tömegbe lövetett. Vádlott-társa, Ceasescu egyik árulója marad a börtönben. Tudósítónktól

Mihai Chitac tábornok, akit az 1989 decemberi temesvári forradalom vérbe fojtásáért a román Legfelső Bíróság októberben jogerősen 15 év börtönbüntetésre ítélt, hétfő este elhagyta a bukaresti fogházat. A bukaresti Katonai Törvényszék ugyanis hétfőn délben, orvosi szakértői vélemény alapján, három hónapra felfüggesztette a volt belügyminiszter ítéletét.

A felfüggesztésre azután került sor, hogy a bukaresti Mina Minovici Országos Törvényszéki Orvostani Intézet megállapította: a tábornok egyéb betegségek mellett olyan súlyos szívproblémákkal küszködik, amelyek életveszélyesek, és azonnali sebészeti beavatkozást igényelnek. Amikor a börtönt elhagyta, Mihai Chitac kijelentette: nem érzi magát bűnösnek, az ellene lefolytatott büntetőjogi per pedig valóságos színjáték volt.

80 éves Chitackal együtt ítélték el, ugyancsak 15 évre, Victor Atanasie Stanculescu tábornokot, volt nemzetvédelmi minisztert, akivel szemben azonban a bíróság hétfőn nem volt ennyire engedékeny. Stanculescu is egészségi állapotára hivatkozva folyamodott a büntetése felfüggesztéséért, esetében azonban a törvényszék az orvosi vizsgálatok megismétlését rendelte el. Ennek folytán a tábornok, Nicolae Ceausescu egyik fő bizalmasa és későbbi fő árulója, egyelőre a Bukarest melletti jilavai börtön kórházában marad.

Stanculescu fellebbezését – amely szerint nem helytálló az egészségügyi állapotára vonatkozó szakvélemény – helyt adtak a bírák. A kifogásolt szakvélemény szerint a tábornok mind a tíz betegsége kezelhető a fogda kórházában.

A törvényszék októberben ítélte el mindkét tábornokot, vétkesnek találva őket abban, hogy az 1989-es forradalmat kirobbantó temesvári felkelés során hetvenkét személy életét vesztette, 253-an pedig megsebesültek, miután parancsukra a hadsereg a tömegbe lőtt.

(KOLOZSVÁR)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.