Felfüggesztették a luxuspüspököt

A limburgi Franz-Peter Tebartz-van Elstnek rezidenciája 31 millióra rúgó felújtása miatt kell mennie.

Fürdőkád 15 ezer euróért, tárgyalóasztal 25 ezerért, magánkápolna 2,9 millióért, és egy első osztályú repülőjegy Indiába a szegények meglátogatásához – a hetek óta tartó botrány után a Vatikánban kedden betelt a pohár, és felfüggesztették a németországi Limburg püspökét, Franz-Peter Tebartz-van Elstet. Ez nem meglepő: a német sajtó visszhangzik azoktól a cikkektől, amelyek szerint a püspök az eredetileg erre szánt 5,5 millió euró közel hatszorosát, 31 milliót (átszámítva tízmilliárd forintot) ölt a rezidenciája felújításába a hívők pénzéből, ami a Vatikánnak már csak azért is kellemetlen perceket szerzett, mert a márciusban hivatalba lépett új katolikus egyházfő, Ferenc pápa mindeközben szegény egyházat hirdet.

Ahogyan korában Robert Zollitsch, a katolikus püspöki konferencia elnöke, két napja maga Tebartz-van Elst is járt a pápánál a Vatikánban, ahol végül ma született meg a döntés arról, hogy a püspöknek mennie kell. „Előállt egy helyzet, amelyben Tebartz van-Elst nem tudja ellátni a püspöki teendőket, ezért megfelelőnek ítéljük... ha egy időre megválik a hivatalától” – hangzik az ügyben kedden kiadott, diplomatikus hangvételű vatikáni nyilatkozat. Arról, hogy Van Elst ezután milyen tisztséget viselhet és hova megy az ellene indított vizsgálat lezárultáig, a Vatikánban nem árultak el részleteket. A Spiegel írja, hogy a közkeletű feltevések szerint az „egy időre” szóló felfüggesztés mindössze annyit jelent, hogy ha a pápa nem dönt másképp, Van Elst akár már karácsony után visszatérhet a Frankfurt mellett lévő limburgi egyházkerület élére. Az egyházkerületet átmenetileg Wolfgang Rösch wiesbadeni esperes irányítja.

Németországban a katolikus egyház nem kap állami támogatást, de van egyházi adó, amelyet a belépő hívőknek fizetniük kell. És ez nem kevés: a német a leggazdagabb katolikus egyház a világon.

Tebartz-van Elstet a német sajtó keresztelte el luxuspüspöknek azután, hogy kiderült, rezidenciája 2010-ben kezdődött felújítása nagyságrendekkel többe került, mint amennyit bevallott. Az eredeti elképzelések szerint a felújításnak 5,54 millióból kellett volna kijönnie, amihez képest a püspök tavaly már 13,5 millió euróról beszélt. Később derült ki, hogy valójában mekkora összegről – 31 millió euróról – van szó. A püspöki fényűzésbe belefért egy fürdőkád 15 ezer euróért és egy tárgyalóasztal 25 ezerért. A rezidencia körüli kerteket Tebartz-van Elst 783 ezerből hozatta rendbe, magánkápolnát pedig potom 2,9 millióból építtetett magának.

Mindemiatt Tebartz-van Elstet már többször is lemondásra szólították fel, főleg azután, hogy pár hete kiderült, hogy nem mondott igazat a hamburgi tartományi bíróság előtt tett, esküt helyettesítő nyilatkozatában. Ennek hátterében az a vita áll, amely közte és a Spiegel között tört ki a püspök egyik indiai repülőútjával kapcsolatban. Tebartz-van Elst az esküt helyettesítő nyilatkozatban azt állította, hogy a lap egy munkatársával folytatott beszélgetése során az újságíró nem tette fel neki azt a kérdést, hogy első osztályon utazott-e, ő pedig nem mondta azt, hogy az üzleti osztályon utazott. Az ügyben a hamburgi ügyészség büntetőparancsot adott ki Tebartz-van Elst ellen. A püspök ezért pénzbüntetést kaphat.

A költségek meghaladhatják a 10 milliárd forintot. Légi felvétel Franz-Peter Tebartz-van Elst limburgi római katolikus egyházkerület püspökének új rezidenciájáról
Limburg, 2013. október 9. Légi felvétel Franz-Peter Tebartz-van Elst limburgi római katolikus egyházmegye püspökének új rezidenciájáról (k, fehér tetővel) 2013. október 9-én. Az eredetileg 2,5 millió euróra tervezett beruházás költségének emelkedését sokáig megpróbálták eltitkolni az egyházmegyei vagyonkezelői tanács és a Vatikán előtt, az új rezidencia összköltsége elérheti a 40 millió eurót. (MTI/EPA/Thomas Frey)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.