Felfüggesztették a katalán önrendelkezési nyilatkozatot

Kormányzati kérésre a spanyol alkotmánybíróság azt vizsgálja, nem ütközik-e az alaptörvénybe a deklaráció.

Felfüggesztette a katalán önrendelkezésről szóló nyilatkozatot a spanyol alkotmánybíróság. A madridi kormány kérésére a taláros testület vizsgálni kezdte, hogy a dokumentum nem ütközik-e az alaptörvénybe. Az öt hónapig tartó vizsgálat idejére a nyilatkozatot felfüggesztették.

A katalán parlament először januárban nyilvánította ki, hogy a tartomány politikai és jogi önállósággal bír, és népszavazást is tartana a függetlenségről. Erre azonban Madrid szerint a „teljes spanyol népnek” rá kellene bólintania. Márciusban új nyilatkozatot fogadtak el a katalánok, ezúttal arról, hogy az önrendelkezésről kezdjenek tárgyalásokat Madriddal. A spanyol kormány kezdettől ellenzi az önrendelkezést, azzal érvelve, hogy az ország egységét az alkotmány deklarálja, azt felrúgni nem lehet.

A katalán politikusok felháborodással fogadták a döntést, és a nyilatkozatok tanúsága szerint eszük ágában sincs lemondani az önrendelkezési elképzeléseikről. Artur Mas katalán tartományi miniszterelnök „mély csalódottságról” beszélt. „Az ilyesfajta döntés kétségbe vonja az emberekek akaratát” – nyilatkozta érezhető ingerültséggel a politikus. Mas és pártja, a jobboldali Convergencia i Unió (CiU) megnyerte ugyan az előrehozott novemberi katalán választásokat, de veszített a parlamenti többségéből, amit a sajtó a katalán függetlenségi gondolat végeként, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pedig grandiózus stratégiai fiaskóként ünnepelt.

Katalónia 7,5 millió lakójának nagyrészt elege van abból, hogy a tartomány a válság miatt a leggazdagabbak közül a leginkább eladósodottak közé süllyedt, a madridi kormány pedig a recesszió és a megszorítások közepette más tartományokra fordítja az itt beszedett adót. Mas e vita miatt hozta előre a választásokat, és csinált afféle bizalmi szavazást a megméretésből azután, hogy siker nélkül kérte több adózással kapcsolatos hatáskör átadására Rajoy kormányát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.