Felfüggesztették az AirAsia roncsainak kiemelését

Az indonéziai katonaság megszakította a decemberben lezuhant maláj AirAsia légitársaság QZ8501-es számú gép törzsének kiemelését.

A keresőcsapatoknak háromnapos próbálkozás után sem sikerült a felszínre hozni a lezuhant Airbus roncsait. A kiemeléshez egy emelőpárnát használtak.

A hatóságok kezdetben azt hitték, vannak még holttestek a repülőgéproncsokban, de most azt mondják, nem érdemes a gép részeit a felszínre hozni, mivel úgy vélik, nincs több áldozat. A keresésben eddig hetven holtestet találtak. A repülőgépen összesen 162 ember utazott.

BBC azt írja, hogy a keresési műveletek a rossz időjárási viszonyok miatt álltak le. Az indonéz hadsereg főparancsnoka elmondta, hogy a géproncs túl törékeny volt ahhoz, hogy kiemeljék. A katonai vezető hozzátette, azért döntött a csapatok visszahívása mellett, mert néhány búvár dekompressziós betegségben szenvedett.

A keresés megszakítására az után került sor, hogy szombaton nem sikerült kiemelni a tengerből az Airbus törzsét, mert az darabokra törött.

Az AirAsia QZ8501-es járata Surabayából repült Szingapúrba december 28-án, amikor vélhetően a rossz időjárási viszonyok miatt a tengerbe zuhant. A gép pilótafülkéjének hangrögzítőjét és repülési adatrögzítőjét már sikerült felszínre hoznia a keresőcsapatoknak.

Ignasius Jonan indonéz közlekedési miniszter azt nyilatkozta, hogy rögzített adatok alapján a repülőgép túl gyorsan és túl magasra emelkedhetett. Előzetes jelentés a héten várható a tragédiával kapcsolatban, de a teljes kivizsgálás még hónapokig eltarthat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.