Felfüggesztette a kolumbiai kormány a béketárgyalásokat

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök felfüggesztette a béketárgyalásokat a marxista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) terrorszervezettel, miután a gerillák foglyul ejtették a hadsereg egyik tábornokát.
Rubén Darío Alzate tábornokot vasárnap délután hurcolták magukkal a lázadók egy katonával és egy ügyvéddel együtt, amikor azok egy folyón evezve egy energiaprojektet akartak megtekinteni, és Quibdo városa közelében kikötöttek a parton. A csónakban négyen utaztak, egyiküknek, aki szintén a hadsereg tagja, sikerült megszöknie és értesítenie a hatóságokat.

Helyi médiajelentések szerint ez az első eset a FARC kormányellenes harcának fél évszázaddal ezelőtti kezdete óta, hogy a gerillák foglyul ejtenek egy tábornokot.

A kolumbiai elnök helyi idő szerint vasárnap este közölte, arra utasította a küldöttség tagjait, akik hétfőn Kubában részt vettek volna a béketárgyalások következő fordulóján, hogy ne utazzanak el Havannába, mert a tárgyalásokat addig nem folytatják, amíg a tábornokot szabadon nem engedik. Egyben figyelmeztette a FARC-t, hogy a békefolyamatot kockáztatja az újabb emberrablásokkal és az infrastruktúra elleni támadásokkal. A FARC a múlt héten már foglyul ejtette a hadsereg két tagját. A szervezetet egy indián törzs két tagjának megölésével is vádolják.

A Híradó szerint a FARC beszüntette váltságdíjért elkövetett emberrablásait, de tűzszünet híján legitimnek tartja a hadsereg tagjainak foglyul ejtését, hadifoglyoknak tekinti őket.

Az elnök közölte: katonákat küldenek a térségbe, hogy próbálják meg kiszabadítani a foglyokat. A kormány együttműködik a Nemzetközi Vöröskereszttel is kiszabadításuk ügyében. Santos bírálta a tábornokot is, amiért civil ruhában és testőrök nélkül olyan térségbe merészkedett, ahol lázadók tevékenykednek.

Alzate tábornokot idén nevezték ki az újonnan létrehozott Titán akciócsoport parancsnokává. Ennek a 2500 fős alakulatnak a feladata a gerillák és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem a távoli, Quibdo környéki, folyóvizek szabdalta dzsungelekben.

A legnagyobb kolumbiai gerillaszervezettel két éve zajló tárgyalásokat nem először függesztették fel. A tárgyalások napirendjén szereplő öt pont közül eddig háromban sikerült részleges megállapodásra jutni: a földreform, a kábítószer-kereskedelem és a lázadóknak a politikai életben való részvétele kérdésében.

A BBC szerint nagyjából 220 ezer ember halt meg az elmúlt ötven év fegyveres konfliktusai során Kolumbiában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.