Felfüggesztett börtönt kapott Mitterrand fia

Az összesen 42 vádlott közül két üzletembert hat-hat évre, Francois Mitterrand néhai államfő fiát pedig két év felfüggesztettre és 350 ezer euró pénzbüntetésre ítélte egy párizsi büntetőbíróság a kilencvenes években történt angolai fegyverszállítások miatt.

A párizsi büntetőbíróság hat év börtönbüntetésre ítélte kedden a 90-es évek angolai fegyverszállításai ügyében a két fő vádlottat, a francia  Pierre Falcone és az orosz-izraeli állampolgárságú Arcady Gaydamak üzletembert. A 42 vádlott közül többet jelentős kenőpénzek elfogadása, valamint befolyással való üzérkedés miatt ítéltek el.

A néhai szocialista államfő, Francois Mitterand idősebb fia – aki apja afrikai ügyekkel foglalkozó tanácsadója volt – két év  felfüggesztett börtön- és 350 ezer euró pénzbüntetést, Charles  Pasqua volt konzervatív belügyminiszter pedig egy év letöltendő, két év felfüggesztett elzárást és 100 ezer eurós pénzbírságot kapott.

A bíróság elrendelte Falcone azonnali elzárását. Gaydamak - aki ellen elfogató parancs van érvényben - azonban Oroszországba menekült a felelősségre vonás elöl. Mindkettőjük ügyvédje jelezte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Az Angolagate-botrányban a két fő vádlott az illetékes francia hatóságok engedélye nélkül adott el Oroszországból származó fegyvereket - többek között 420 harckocsit, 12 helikoptert, 6 hadihajót - 1993 és 1998 között a polgárháború sújtotta Angolának, mintegy 790 millió dollár értékben. Az összeg mintegy fele volt a tiszta haszon, amelynek egy részét a két üzletember újra elosztotta franciaországi befolyásának biztosítására: a Falcone tulajdonában lévő Brenco társaság bőkezű jutalékokat számlázott jobb- és baloldali politikusoknak egyaránt. Jean-Christophe Mitterrand például 2,6 millió eurót kapott, amiért kiterjedt kapcsolatrendszerét használta fel az üzlet előmozdításához.

Charles Pasquát és egyik fő tanácsadóját, Jean-Charles Marchianit, Var megye egykori prefektusát azzal vádolták, hogy több százezer dollárt fogadtak el angolai érdekek melletti lobbizásért. A volt prefektus 15 havi elzárást és 21 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A bíróság ugyanakkor felmentette Jacques Attalit, a néhai szocialista köztársasági elnök, Francois Mitterrand és a jelenlegi államfő, Nicolas Sarkozy korábbi tanácsadóját, akit az ügyészség azzal vádolt, hogy 160 ezer dollárért elsimította Falcone és Gaydamak vállalkozásának kérdéses adóügyeit.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.