Törvény elé állítják a volt horvát kormányfőt

Ivo Sanadert többrendbeli korrupcióval vádolják. Amióta másfél éve lemondott le miniszterelnöki tisztségéről, vagyona megsokszorozódott, három vállalatban is társtulajdonossá lépett elő.

Ügyészségi kezdeményezésére a horvát parlament csütörtökön felfüggesztette Ivo Sanader mentelmi jogát, amivel megnyílt az út a volt miniszterelnök harmincnapos előzetes letartóztatása előtt. A politikust többrendbeli korrupcióval vádolják.

Sanader már az ügyészségi kezdeményezés hírére Szlovénia felé távozott Horvátországból. Innen médiaértesülések szerint Ausztriába ment, ahol több cége is van, nem beszélve a védelemről, amelyre osztrák állampolgárként számíthat az esetleges vádemelés nyomán. A dpa német hírügyökség azt közölte, Sanadert a ljubljanai repülőtéren látták sorban állni egy Londonba tartó járathoz.

A volt kormányfő tavaly júliusban váratlanul mondott le posztjáról, és miután januárban pártja, a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) kizárta soraiból, független képviselőként volt mentelmi joga. Ténykedése akkor kezdte el érdekelni az ügyészséget, amikor a távozását követő hónapokban vagyona látványos gyarapodásnak indult. Három vállalatban is társtulajdonossá lépett elő, a sajtó pedig luxuscikkek iránti vonzalma miatt állította pellengérre. Ez korábban többször is megtörtént: 2007-ben a karórák iránti rajongása miatt került a címlapokra – állítólag már akkor 150 ezer eurós gyűjteménye volt belőlük –, később pedig azért, mert saját használatra 600 ezer euróért lepte meg magát egy páncélozott, golyóálló BMW-vel.

Az általa vezetett kormányból nem Sanader lenne az első, akit törvény elé állítnak. Hétfőn volt védelmi minisztere, Berislav Roncevic kapott négyéves börtönbüntetést, amiért 2004-ben a legkedvezőbb ajánlathoz képest 1,4 millió euróval többért vett teherautókat a hadseregnek egy zágrábi cégtől.

Brüsszel korábban már többször is felszólította Zágrábot a korrupció letörésére, amely az EU-csatlakozási tárgyalások befejezésének is egyik feltétele. A 33 tárgyalási fejezetből a két fél eddig huszonnégyet zárt le, a horvát kormány pedig azt reméli, hogy a 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökég alatt sikerül mindegyikben megállapodásra jutni.

 

Az archív képen Ivo Sanader egykori horvát kormányfő látható
Former Croatian Prime Minister Ivo Sanader listens to questions during his testimony in Croatia's State Parliament in Zagreb in this October 12, 2010 file photo. Croatia's state prosecutors are investigating Sanader and have asked parliament to lift his immunity from prosecution, a parliamentary official told Reuters on December 9, 2010. REUTERS/Nikola Solic (CROATIA - Tags: POLITICS CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.