Félezer rendőrt vetettek be Hongkongban

A BBC szerint péntek reggelre Mongkok kivételével a tüntetők száma jelentősen megcsappant. Azonban később több ezer demonstráló tért vissza, hogy elfoglalják a városnegyed legforgalmasabb utcáját. Végül 26 embert tartóztattak le. Szombat este folytatódtak a harcok, a rendőrök többek között azzal vádolták meg a tüntetőket, hogy megharapták őket, emiatt pedig paprikasprayt és gumibotokat is bevetettek. Az összetűzések vasárnap hajnalban folytatódtak. A rendőrség és demokrácia párti tüntetők csaptak össze Hongkong Mongkok negyedében. A rendőrök azután kezdtek harcolni, hogy a demonstrálók megsértették a rendőrök által épített kordonokat. Mindkét oldalon vannak sérültek.

A diákok sisakban, védőszemüvegben, nyitott esernyőkkel a kezükben mentek neki a fémkordonoknak, mert számítottak arra, hogy a rendőrök ismét paprikasprayt használnak ellenük, és gumibottal ütik őket – írja a Hirado. Végül a heves összetűzések után a rendőrök visszaszorították a tüntetőket. A Reuters tudósítói legalább egy vérző fejű diákaktivistát láttak, és azt, hogy a rendőrök több tüntetőt elhurcolnak. A helyszínen lévő egyik rendőrparancsnok elmondta, hogy négy-ötszáz rendőrt vetettek be, és 20 méternyit szorították hátra a diákok tömegét egy útkereszteződés közelében.

Mindkét fél vezetői nyugalomra szólítottak fel, valamint megerősítették a hírt, hogy kedden sort kerítenek a tárgyalásokra . A tüntetők a kínai állami szabályozás ellen tiltakoznak, amellyel a 2017-es hongkongi választásokat akarja a kommunista ország befolyásolni.

A főleg diákokból álló demokrácia párti tömeg azzal vádolja Leung Csun-jing jelenlegi hongkongi kormányzót, hogy megbukott a Kína elleni fellépéssel szembeni intézkedésekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.