Feleslegesen túlpolitizálják a szlovák-magyar viszonyt

Állandósuló vitákra figyelmeztet Budapest és Pozsony között a távozó Ján Kubis szlovák külügyminiszter. Az informális találkozók szerinte semmiben sem enyhítették a kölcsönös bizalmatlanságot. Tudósítónktól

Szlovákiának a szomszédos, illetve más országokhoz fűződő kapcsolatai nagyon jók, szinte problémamentesek. Kivételt immár hagyományosan a szlovák-magyar politikai viszony jelent, amely a rövidesen véget érő esztendőben is meglehetősen hullámzó volt – jelentette ki évértékelő interjújában a szlovák külügyminiszter. Ján Kubis szerint sokáig hiányzott a pozsonyi és a budapesti politikusok közötti politikai párbeszéd. Az informális találkozók ugyanis semmiben sem enyhítették a kölcsönös gyanúsítgatások és bizalmatlanság légkörét.

A szlovák diplomácia vezetője szerint a magyarországi szélsőséges megnyilvánulások és az agresszív nacionalizmus, a magyarországi futballhuligánok dunaszerdahelyi provokációja tovább rontotta a politikai kapcsolatokat. Ezután a politikusok, de a polgárok is tudatosították, hogy a feszültségek és ellentétek veszélyes elharapózását mielőbb le kell állítani.

– A szlovák és a magyar közjogi méltóságok találkozója remélhetőleg véget vetett a helyzet további elmérgesedésének. De a szélsőséges megnyilvánulások elleni harcot a szlovák fél ezután is kiemelt jelentőségűnek tartja – szögezte le a szlovák külügyér, aki hangsúlyozta: a szlovák-magyar gazdasági, katonai és külpolitikai együttműködés kilencvenkilenc százalékban kiváló, vagyis sokkal jobb, mint a politikai viszony, mert az említett területeken mindkét ország hasonló nézeteket és értékrendet képvisel.

Kubis szerint a szlovákiai magyarok, illetve a magyarországi szlovákok helyzete, jogállása jövőre is állandó viták tárgya lesz. – Ezeket a problémákat olykor teljesen feleslegesen túlpolitizálják, s emiatt is nehéz  közös nevezőre jutni – vélekedett a szlovák külügyminiszter, aki rövidesen távozik a posztjáról, és január közepétől Genfben az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának ügyvezető titkára lesz.

Bár utódjával kapcsolatban több név is felmerült, de biztosat senki sem tud. Robert Fico kormányfő több alkalommal közölte, hogy már megtalálta az új szlovák külügyért, de a nevét csak akkor hozza nyilvánosságra, ha Kubis hivatalosan lemond jelenlegi tisztségéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.