Felesleges volt megölni Rózsa Florest

A bolíviai hatóságok előre eltervezték azt a fegyveres akciót, melynek során öt évvel ezelőtt Santa Cruz egyik szállodájában megölték Rózsa Flores Eduardót és egyik magyar, illetve ír társát – mondta a Brazíliába menekült Marcelo Soza volt ügyész az ottani menekültügyi hivatalban történt kihallgatásán, hozzáfűzve, hogy „szükségtelen" volt a külföldiek halála.

Erről a La Pazban kiadott La Razón című lap számolt be pénteken. Soza korábban maga képviselte a bolíviai államot abban a „terroristaellenes" perben, amelynek egyik vádlottja a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd. A vezető ügyész tavaly márciusban mondott le megbízatásáról arra hivatkozva, hogy családját megfenyegették, és fél, hogy elrabolják a lányát. A bolíviai sajtóban megjelent egyes cikkek szerint azonban Soza azért döntött így, mert nyilvánosságra került egy telefonbeszélgetés felvétele, amelyen ő maga beszél egy bizalmasának a per manipulálásáról.

Ezután a bolíviai hatóságok „felfedezni vélték", hogy Soza „korrupt ember". Rávetült a gyanú árnyéka, miszerint pénzt kért több személytől, hogy levegye őket a gyanúsítottak listájáról. Soza jobbnak látta elmenekülni Brazíliába, ahol a bolíviai kormányt terhelő több nyilatkozatot is tett. Az El Deber című bolíviai lap tájékoztatása szerint azt mondta, hogy a hatóságok politikai céljaik elérése érdekében több ízben rá akarták venni jogsértő nyomozati cselekedetekre, de ő ennek mindig ellenállt.

A La Razón mostani tudósítása felidézi: 2009 áprilisában kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terrorista sejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak. Perük még mindig folyamatban van.

Soza most azt vallotta a brazíliai menekültügyi bizottság előtt, hogy vizsgálatai során kiderült számára: a Las Américas hotelben végrehajtott rajtaütést már sokkal korábban gondosan előkészítette a belügyminisztérium és a bolíviai rendőrség állambiztonsági részlege. Hozzátette azonban: a per megrendezéséhez szükségtelen volt a külföldiek meggyilkolása, a fegyveres akció „eltúlzott" volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.