Felére csökkentik a szingapúri miniszterek fizetését

A topvezetők fizetésének csökkentéséről döntött a szingapúri kormány által a tavalyi választások után felállított bizottság.A kormányzó párt azért döntött a csökkentés mellett, mert 1965 óta nem kapott olyan kevés szavazatot, mint akkor. A bizottság most elkészült ajánlásában a miniszterelnök fizetését 36 százalékkal, az elnökét pedig 51 százalékkal csökkentené.

A helyi média szerint a kormányzópárt el is fogadja majd ezt az ajánlást - ami egyébként nem nagyon fogja összetörni a minisztereket. A miniszterelnök ugyanis még 36 százalékos fizetéscsökkenése után is a világ egyik legjobban fizetett politikusa lesz 1,7 millió dolláros éves fizetésével. Csak összehasonlításképp: az amerikai elnök, Barack Obama sem keres többet évi 400 ezer dollárnál, így Lee Hszien Long több mint négyszeresét kapja az ő bérének. Az ország elnöke pedig - immár felére csökkentett fizetésével – is 1,5 millió dollárt kaszíroz évente.

A parlament tagjai és politikusai szintén 37 százalékos csökkentésnek néznek elébe, kezdő fizetésük azonban még így is 1,1 millió dollár lesz évente. Az ajánlás - melyet jövő hónapban tárgyalnak a parlamentben - a bizottság szerint egy „olyan fizetési számításon alapul, ami rögzített és változó fizetési komponensekkel számol, melyek az egyéni teljesítmény és a nemzeti jövedelem függvényében változnak” – írják jelentésükben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.