Felelőtlenség miatt haltak meg az amerikai diplomaták?

A Christopher Stevens líbiai nagykövet halálával járó terrortámadás előtti hónapokban többször is kérték a bengázi konzulátus védelmének megerősítését a külügytől, de válasz nem volt.

Nem voltak megfelelő biztonságban a bengázi amerikai konzulátuson dolgozó diplomaták, s a helyzet csak romlott – állította a kongresszusi meghallgatására írásban összeállított tanúvallomásában a képviselet biztonsági szolgálatának vezetője. „Bengáziban a helyzet bizonytalan volt, és néhány, líbiaiaktól származó jelentés szerint tovább romlott. A diplomáciai biztonság gyenge volt" - állította Andrew Wood alezredes, aki korábban a hadsereg különleges alakulatánál szolgált.

A CNN amerikai hírtelevízió szerdán kongresszusi iratokra hivatkozva azt közölte, hogy Eric Nordstrom, aki júliusig az amerikai külügyminisztérium vezető regionális biztonsági tisztségviselője volt Líbiában, a terrortámadást megelőző hónapokban többször is kérte a bengázi konzulátus védelmének megerősítését, de nem kapott választ feletteseitől. Nordstrom, akit szintén meghallgattak a kongresszusban, kételyeit hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy a líbiai kormány képes-e megvédeni az amerikai biztonsági képviseleteket, ezért márciusban és júliusban is táviratban sürgette, hogy erősítsék meg a bengázi képviselet amerikai biztonsági személyzetét. Nordstrom szerint Charlene Lamb külügyi államtitkár-helyettes „mesterségesen alacsonyan tartotta” a bengázi képviselet amerikai biztonsági személyzetének létszámát. Noha Patrick Kennedy igazgatási ügyekben illetékes külügyminiszter-helyettes egy múlt decemberi feljegyzésében úgy vélekedett, hogy a konzulátuson öt ügynökre lenne szükség, Lamb elegendőnek tartotta volna a hármat is.

A bengázi támadók mind a létszám, mind a fegyverek tekintetében fölényben voltak a védőkkel szemben. Az amerikai külügyminisztérium biztonsági szakértői szerint ugyanakkor ez olyan nagy volt, hogy ésszerű biztonsági jelenléttel nem lehetett volna ellensúlyozni.

Az ügy kivizsgálására felállított bizottság egyik vezető republikánus tagja, Jason Chaffetz a Reutersnek adott nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy gyanúja szerint Afganisztán és Irak szívta el a pénzt a világon máshol lévő amerikai érdekeltségek védelmétől. Erre a demokraták azzal vágtak vissza, hogy korábban a republikánusok szavaztak a nagykövetségek biztonságára fordított költségek csökkentésére, így a fejlesztéseknek 459 millió dollárnál kevesebből kellett gazdálkodniuk, mint amennyit az Obama-adminisztráció eredetileg kért.

A Fehér Ház közleménye szerint John Brennan, Barack Obama elnök terrorelhárításért felelős tanácsadója szerdán Tripoliban Mohamed Magarjef ideiglenes államfővel és más vezetőkkel tárgyalt a konzulátus ellen szeptember 11-én elkövetett támadás ügyében indított nyomozás állásáról. A tájékoztatás szerint szó esett arról, hogy Líbia mivel tudná elősegíteni a felelősök megtalálását. A tárgyaló felek egyformán elítélték a terrorizmust és a szélsőséges erőszakot.

Az amerikai külügyminisztérium egyébként megváltoztatta a Bengáziban működő amerikai konzulátus ellen szeptember 11-én elkövetett támadás kiváltó okával kapcsolatos álláspontját. A tárca egy névtelenül nyilatkozó illetékese szerint Washingtonban nem gondolják azt, hogy ez az Egyesült Államokban készített amatőr iszlámellenes film lett volna. A külügyi tisztviselő szerint a támadást megelőzően a konzulátus épületénél semmi rendkívülit nem tapasztaltak. Az amerikai vezetés korábban olyan tájékoztatást adott, amely szerint a támadást az iszlámellenes film miatti tüntetés előzte meg.

A friss tájékoztatás szerint az épületet többtucatnyi fegyveres rohanta meg, mégpedig előzetes figyelmeztetés nélkül, és hírszerzési információk sem szóltak arról, hogy támadást terveznének a konzulátus ellen. Az épületre három aknagránátot lőttek ki a támadók, a kialakuló tűzben pedig négy amerikai életét vesztette, köztük Christopher Stevens nagykövet is. Bár az első jelentések szerint Stevensnek menekülés közben a kocsiját érte találat, kiderült, hogy füstmérgezés végzett vele, amikor a munkatársaitól elszakadva a tetőn át menekülni akart az égő épületből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.