ENSZ: felelősségre vonható Kim Dzsong Un

Elegendő mennyiségű információ és bizonyíték gyűlt össze ahhoz, hogy Kim Dzsong Unt felelősségre lehessen vonni az emberi jogok évtizedek óta tartó lábbal tiprásáért – állítja Marzuki Darusman, az ENSZ észak-koreai emberi jogokkal foglalkozó különleges jelentéstevője.
Marzuki szavai az eddigi legkomolyabbak, amiket az ENSZ valaha a „Kedves Vezető" felelősségéről nyilvánosságra hozott. A februári ENSZ-jelentés, amely részletesen kifejti az országban zajló emberiesség elleni bűncselekményeket – a kínzásokat, az éheztetést, a rendszeres, tömegek számára kötelezően megtekintendő kivégzéseket és a koncentrációs táborok működését – sürgeti, hogy utalják az észak-koreai vezetőket és Kim Dzsong Unt is mihamarabb a nemzetközi igazságszolgáltatás ítélőszéke elé.

„A vizsgálóbizottság által összeállított jelentésben egyértelmű bizonyítékok olvashatók a phenjani legfelsőbb kör felelősségéről és bűnösségéről az emberi jogok megsértésének vonatkozásában" – nyilatkozta Darusman a The Guardian beszámolója szerint.

Az Európai Unió és Japán képviselői által elkészített ENSZ-határozattervezet a rezsim összes tagját a Nemzetközi Büntetőbíróság elé idézné, ebben azonban nem nevezik meg külön Kim Dzsong Unt.

A tervezet sorsáról első körben az ENSZ Közgyűlés emberi jogi bizottsága fog szavazni a jövő héten, majd a Közgyűlés asztalára kerül, előreláthatólag a jövő hónapban. A jelentést azonban csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalhatja a Nemzetközi Büntetőbíróság elé, ahol Kína vétója miatt minden valószínűség szerint megbukik majd.

Észak-Korea felháborítónak és hazugságnak tartja az ENSZ-vizsgálat alapján készült jelentést, amely mögött a rezsim lerombolása érdekében tett, Egyesült Államok vezette összeesküvést sejt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.