Fekete-piros, igen-nem

Mintha a kolera és a pestis között kellene választaniuk – a német közszolgálati híradó háttérműsora szerint így írható le a szociáldemokrata párt (SPD) döntése öt nappal a Bundestag-választások után.

Mintha a kolera és a pestis között kellene választaniuk – a német közszolgálati híradó háttérműsora szerint így írható le a szociáldemokrata párt (SPD) előtt álló döntés, öt nappal a Bundestag-választások után. A baloldali ellenzéki párt messze elmaradt a kampány során hangoztatott céljától, és alig három százalékot javított 2009-es eredményén. Akkor a szavazók – négy év általuk sikeresnek értékelt nagykoalíciós kormányzás után – története leggyengébb eredményével büntették az SPD-t. Nem csoda hát, hogy a szociáldemokraták annyira viszolyognak attól, hogy ismét Angela Merkel kancellár irányítása alatt adják a kisebbik partner szerepét.

Sigmar Gabriel pártelnök és a szociáldemokrata vezetés bármilyen taszítónak is tartja a nagykoalíciót, nemet sem mondhat egykönnyen. Mivel a feketék (a CDU színe a német politikai palettán) rajtuk kívül csak a zöldekkel kezdhetnek kilátástalan koalíciós tárgyalásokba, az SPD elutasító válasza minden bizonnyal előrehozott választásokat jelentene. A német szavazó a felmérések szerint nagykoalícióra és harmóniára vágyik. Ha a szocdemeknél áll a bál, akkor a következő választáson Merkel már megkapja az abszolút többséget, amelytől most is csak öt mandátumra van, és a liberálisok is visszajuthatnak a parlamentbe, akiknek a vesztét a baloldalon nem könnyezték meg.

Pénteken konventet tartottak a szociáldemokraták, hogy felmérjék a nagy múltú párt tisztviselőinek véleményét. Kezdésként a vesztes kancellárjelölt, Peer Steinbrück bejelentette, hogy a jövőben sem a pártban, sem a bundestagi frakcióban nem kíván érdemi szerepet vállalni. Ám kész részt venni abban a csoportban, amely az SPD elnöke vezetésével kezdene egyeztető tárgyalásokat Merkellel és pártjával. A szavazás aztán  - három tartózkodással - jóváhagyta, hogy ilyen előzetes tárgyalások kezdődjenek. A szociáldemokraták több vezetője sem akarja azonban a felelősséget vállalni a népszerűtlen nagykoalícióért, így a voksoláskor kikötötték, hogy az esetleges koalíciós szerződéshez ki kell kérni a pártvezetés és valamilyen formában a tagság véleményét is. Hubertus Heil, az SPD eddigi frakcióvezető-helyettese a bajor közszolgálati adónak nyilatkozva tovább is ment: „Merkel asszony csalódni fog, ha azt hiszi, ott folytatjuk a nagykoalíciót, ahol abbahagytuk.” Hozzátette: az SPD-ben nem a Mutti (ez Merkel beceneve a berlini politikai színpadon) mondja meg, hogy mi a helyzet, hanem a tagság.

A Martin Schulz EP-elnök által is támogatott szavazás veszélyeket is rejt, hiszen az SPD valójában nem mondhat nemet a fent említett indokok miatt. Merkel is ismerni látszik a szociáldemokrata félelmeket. Vasárnap ugyan felszabadultan ünnepelt, de nem volt diadalittas, adott időt az SPD-nek, hogy feldolgozza vereségét. Közben pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble  óvatosan elejtette: bár egy hete még minden kampányrendezvényen azt hangoztatták, hogy „nem lesz adóemelés”, a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsát lehetne még felfelé srófolni. A szociáldemokraták éppen a leggazdagabbak erőteljesebb megadóztatását követelték. Ha nagykoalíció lesz, akkor annak az SPD több központi követelését is valóra kell váltania, hogy a szociáldemokraták bizonyíthassák, nem a hatalom, hanem a tartalom vitte őket vissza Merkel mellé. Alighanem elérik az országosan  kötelező minimálbér bevezetését, továbbá az időskori szegénység elleni fellépést.

Természetesen az SPD vezetőit vonzzák a posztok, az ország sorsának formálása is – teszik hozzá a politikai megfigyelők, és úgy számolnak, hogy Merkel ezen a téren sem lesz szűkmarkú. A 2005-ös nagykoalíciós tárgyalásoknál még szemmagasságban találkoztak a felek, néhány ezer szavazat választotta el akkor a két nagy pártot. Most a CDU 42, az SPD 26 százalékot ért el a voksoláson. Nyolc éve a miniszteri posztok fele egyszerűen járt a szociáldemokratáknak, kérdés, hogy Merkel felajánlja-e most is a felezést. A kancellár a hírek szerint szerette a nagykoalíciót, ami most is biztos többséget jelentene, ráadásul a tartományok által „uralt” felsőházban is többséget hozna kormányának. Mivel Merkel személyének tulajdonítják a kimagasló választási eredményt, a CDU elnökének most megvan az ereje, hogy pártjával elfogadtassa, ha a minisztériumok számában kisebb lesz a zsákmány.

A legnagyobb bizonytalansági tényező az SPD bázisa. Ha a teljes tagság szavazhat a nagykoalícióról, akkor Merkel nagyvonalúságára, míg Gabriel komoly érdekérvényesítésére szükség lesz. Angela Merkel pedig ki tudja várni, hogy majd a nagykoalíció megkötése után mutassa meg, mennyire erős is lett a választásokon.

A nagykoalíció nem egy diadalmenet: a búcsúzó Peer Steinbrück és a pártelnök Sigmar Gabriel a pénteki tanácskozás után
Social Democratic Party (SPD) top candidate Peer Steinbrueck and party leader Sigmar Gabriel (R) leave after a news conference at the SPD headquarters in Berlin, September 23, 2013. Germany's Angela Merkel began trying to persuade her centre-left rivals to keep her in power on Monday after her conservatives notched up their best election result in more than two decades but fell short of an absolute majority. REUTERS/Ralph Orlowski (GERMANY - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.