A menekültek segítésére szólít a román érsek

Végigjárja a román-szerb határ menti falvakat a Bánság ortodox metropolitája, hogy felkészítse a lakosságot a menekültek esetleges érkezésére, és eloszlassa az ezzel kapcsolatosa félelmeiket. Ioan Selejan elsőként Kunszőllősre (Lunga) és Temesmórára (Stamora Moravita) látogatott. 

A román belügyminisztérium ezen a két településen épített, egyenként 500 fő befogadására alkalmas sátortábort. Az elképzelések szerint itt helyeznék el ideiglenesen a Szerbia felől érkező menekülteket, mielőtt regisztrálják őket, és kijelölik a tartózkodási helyüket.

– Meg szeretnénk nyugtatni a helyi lakosságot, hogy akik ide jönnek, nem foglalják el ezresével a falvakat, csak átmenetileg tartózkodnak itt – idézte az Agerpres hírügynökség Selejant, aki tavaly óta bánsági érsek, azelőtt húsz éven át a székelyföldi ortodoxok püspöke volt.

A hírügynökség szerint a főpap arra buzdította a hívőket, hogy "éjjeli órákon", amikor a hatóságok gondoskodása lankad, adjanak egy darab kenyeret és egy csésze teát a menekülteknek, "akik között nemcsak életerős férfiak lesznek, hanem gyenge asszonyok, gyermekes anyák is".

– Beszéltem az itteni falvak papjaival, hogy húzzák meg a harangot, gyűjtsék össze az egyházközséget, és mindenki nyújtson segítő kezet, bizonyítsuk be, hogy civilizált, segítőkész emberek vagyunk – mondta.

A metropolita az Agerpres szerint Temesváron kijelölt egy raktárépületet, ahol adományokat – ruhát és élelmiszert – gyűjtenek, mielőtt kiosztják a határ menti plébániák segítségével a menekülteknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.