„Félek a haláltól"

A lefejezéssel megfenyegetett IS-túsz szülei nyilvánosságra hoztak egy közelmúltban írt levelet, amelyben a 26 éves Peter Kassig megosztotta velük kételyeit és haláltól való félelmét.

„Nyilvánvalóan félek a haláltól, de a legnehezebb a bizonytalanság, és az, hogy nem tudom, reménykedhetem-e egyáltalán" – olvasható abban a levélrészletben, amelyet Kassig szülei hoztak nyilvánosságra. Mint azt elmondták, azért tették, hogy „a világ megértse, mi szülők, és sokan mások miért törődünk vele, és miért tiszteljük annyira".

BBC.com

Az indianapolisi férfi nevét múlt hét pénteken ismerhette meg a világ, amikor az Iszlám Állam (IS) lefejezte Alan Henning brit taxisofőrt – aki foglyul ejtése idején épp egy segélyszállítmányt fuvarozott Szíriába –  és az eddigi kivégzésekhez hasonlóan, a gyilkosságról készült videót feltették az internetre. Ennek utolsó pillanataiban jelentette be a szélsőséges szunnita szervezet képviselője, hogy Peter Kassig a halállista tetejére került.

„Nagyon szomorú vagyok a történtek miatt, és azért, amin keresztül kell, hogy menjetek otthon... Ha meghalok, az vigasztal majd, és titeket is az vigasztaljon, hogy megpróbáltam a szükségben élők szenvedésén enyhíteni, és ennek következtében haltam meg" – áll a levél BBC-n is közölt részletében, amelyet fiuk a nyár elején küldött Ed és Paul Kassignak.

„Ami a hitet illeti, minden nap imádkozom. Nem haragszom a helyzetem miatt... Szeretlek titeket" – írta a fogsága alatt muzulmán hitre áttért Kassig, aki Abdul-Rahmanként szignózta a levelet.

Az amerikai férfi családja szombaton egy videoüzenetben kérte a szélsőségeseket, hogy kegyelmezzenek meg Abdul-Rahmannak. A szülők Seteven Sotloff, egy korábban lefejezett amerikai túsz édesanyjának példáját követték: Shirley Sotloff egyenesen az IS kalifájához fordult kegyelemért, ám fiát ez sem tudta megmenteni a haláltól. Az Irakban és Szíriában jelentős területeket elfoglaló szélsőségesek indoklásuk szerint az amerikai és brit erők IS elleni akciói miatt végeztek túszaikkal (James Foley, Steven Sotloff, David Haines és Alan Henning). Az IS elleni koalíció ennek ellenére folytatja a légicsapásokat, és kitart amellett, hogy nem enged a zsarolásnak.

Reuters

Peter Kassig először katonaként utazott a Közel-Keletre, 2007-ben Irakban teljesített szolgálatot. Miután egészségügyi okok miatt leszerelt, visszatért az Egyesült Államokba, és politológiát tanult, majd átnyergelt az egészségügyre. A CNN-en közölt portré szerint a háborúban tapasztalt borzalmak és válása teljesen megváltoztatták életét, és Kassig úgy érezte, változtatnia kell életén, és segítenie kell másokon. Összepakolta a mentős felszerelést, Libanonba, majd pedig Törökországba utazott, közben pedig létrehozott egy menekültekkel foglalkozó segélyszervezetet. 2013. október 1-én ejtették túszul, amikor útban volt Észak-Szíriába.

„Nem vagyok orvos, nem vagyok ápoló. Csak egy srác vagyok, aki ha kell, sebet tisztít, megfürdeti a betegeket, kötést cserél, beköti az infúziót, és egy kicsit jobbá teszi az emberek életét" – nyilatkozta Kassig egy 2012-es interjúban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.