A kolbász miatt támadtak vásárlók egy üzletre Kínában

Tizenegy embert tartóztatott le a rendőrség Kínában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy május 1-jén betörtek egy halal üzletbe. A feldühödött vásárlók megtudták, hogy a boltban árusított élelmiszereket nem az iszlám hagyományoknak megfelelően készített és tárolták.

Az állami Xining Television pénteki tájékoztatása szerint a hatósági vizsgálatok nem támasztották alá azt a feltételezést, hogy az üzletben kolbászt is árultak volna.

A gyanúsítottak Xiningben, Qinghai tartomány fővárosában betörtek az üzletbe és megrongálták a berendezést, miután kiderült, hogy a halal és nem-halal ételeket együtt szállították, ami az iszlám szabályok megszegésének számít. 

A tulajdonos "őszinte bocsánatkérését" tolmácsolta a muszlim vásárlói felé. A hírek szerint eltiltották a halal termékek árusításától, szállításától és előállításától, ezen felül meg is bírságolták. A tulaj a hui muszlim kisebbség tagja és a boltban található legtöbb termék muszlim volt.

Egy sor nagy nyilvánosságot kapott botrány után az ételbiztonság és ételminőség még mindig központi probléma az országban.

Wang Zuoan, a vallásügyekért felelős biztos szerint Kínának meg kell "védenie a vallási csoportok jogi érdekeit".

Kínában sok gondot okoz a muszlimok közötti elégedetlenség, különösen a nyugati Xinjiang térségben. Az ott élő Ujgurok nemzetiségűek közül sokan sérelmezik a kormány vallásokra vonatkozó szigorú szabályait.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.