Felcserélt zászlók a cseh EU-elnökségi zsebnaptárban

Egy diplomatáknak szánt EU-elnökségi zsebnaptárban a cseh szerkesztőknek sikerült litván zászlóval illusztrálnia a lett nemzeti ünnepeket, a litvánokéihoz viszont lett és osztrák zászlót biggyesztettek. Állítólag gyakran történnek hasonló malőrök.

Néhány kellemetlen hiba csúszott abba a zsebnaptárba, amelyet a prágai kormány készíttetett abból az alkalomból, hogy Csehország január elsején átvette a z Európai Unió soros elnöki tisztségét. A díszes kiskönyv készítőinek ugyanis sikerült összekeverniük a lett, a litván és az osztrák zászlót. A nem olcsó zsebnaptárak így végül is raktáron maradtak.

A bőrkötéses, nagyon elegáns kiállítású zsebnaptár egyebek között tartalmazza az Európai Unió 27 tagállamának nemzeti ünnepeit és az idei év első hat hónapjának legfontosabb rendezvényeit. A lett nemzeti ünnepnél azonban a litván, míg a litván nemzeti ünnepnél a lett, illetve az osztrák zászló díszeleg.

Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős kormányfőhelyettes, akinek hivatala 10 ezer példányban a zsebnaptárt elkészíttette, mentegeti a helyzetet. „Ez a hiba, ez a csere sajnos nem első ízben történt meg. Az is valószínű, hogy nem mi vagyunk az utolsók. Lettország és Litvánia neve angolul nagyon hasonlít egymásra, s ez komoly kísértés a tévedésre. Sajnálatos, de megtörténik” – mondta újságíróknak Vondra.

Kijelentette, hogy a kellemetlen és botrányos hibáért senkit sem kíván felelősségre vonni, holott a 10 ezer darab zsebnaptár most már használhatatlan, s hivatalának újabb, javított sorozatot kellett nyomtatnia. A kormányhivatal utólag megpróbálta a nyomdára kenni a hibát. "Mindent ellenőriztünk. A tőlünk elküldött anyag rendben volt. Valószínűleg nyomdai hibáról van szó. Nem mi vagyunk a felelősek, s fizetni sem kívánunk" - reagált újságírók érdeklődésére Michaela Jelínková, a miniszterelnökhelyettes szóvivője.

A lett és litván nagykövetség nem vette nagyon a szívére a dolgokat. „Kellemetlen, de elég gyakran megtörténik. Már annak is örülünk, hogy a hibát észrevették, s a zsebnaptárakat nem osztották szét a diplomaták között” – kommentálta a helyzetet Edgars Bondars, a prágai lett nagykövetség diplomatája.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.