Felbukkant egy lopott Matisse

Huszonöt év után Londonban került elő egy stockholmi múzeumból 1987-ben ellopott Matisse-festmény.

Az 1920-ban festett Kert című művet a közelmúltban egy lengyel gyűjtő kínálta fel eladásra az egyik  londoni műkereskedőnek, aki a kép vizsgálatakor ráakadt a Kert fotójára a lopott képek rendőrségi listáján.

Miután a képet eltulajdonították, a tolvajok több ajánlatott is tettek a múzeumnak a visszavásárlásról, de ezek a próbálkozások kudarcba fulladtak. Ezután a kisméretű, egymillió dollárra becsült értékű alkotás hosszú évekre eltűnt a művészettörténészek és a rendőrök szeme elől. Mint most kiderült, a képet a kilencvenes években egy lengyel gyűjtő vásárolta meg jóhiszeműen és nem Matisse-festményként.  Most viszont a gyűjtő a szerinte „Matisse-gyanús” képet azért akarta eladni, hogy a vételárból fiát támogathassa.

Ebből persze most már nem lesz semmi, hiszen a Kert hamarosan visszatér eredeti helyére, a stockholmi múzeumba. A lengyel gyűjtő a hír hallatán le volt sújtva, ám a műkereskedő szerint egyúttal örült is, mert „nem csalt a szimata” – ő ugyanis mindvégig hitt abban, hogy egy Matisse-t vásárolt annak idején jó áron.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.