Felbukkant a tévében a jemeni elnök

Sanaában a pénteki imanapon hatalmas indulatokat váltott ki Száleh elnök előző esti feltűnése a tévéképernyőn – egy hónappal azután, hogy a bombatámadásban megsebesült államfőt Szaúd-Arábiába szállították gyógykezelésre.

A néhány perces beszélgetés alatt Száleh arcán jól láthatók voltak égési sebei, és a kezeit is kötések fedték. Az elnök elmondta, hogy az elmúlt hetekben több, mint nyolc műtéten esett át Rijádban, hazatéréséről viszont nem ejtett  szót. Ugyanakkor a lábadozó politikus támogatásáról biztosította alelnöke, Manszúr Hádi kísérleteit a politikai megegyezésre.

A 33 éve hatalmon levő Száleh ellen januárban tört ki felkelés, májusra már polgárháborús állapotok uralkodtak az országban. Száleh sebesüléséig határozottan elutasította az Öböl-menti monarchiák rendezési tervét, amelynek értelmében szabadon távozhatott volna Jemenből, az országban pedig nemzeti egységkormány alakult volna.

Sebesülése óta az ellenzék ahhoz ragaszkodik, hogy Száleh már ne térjen vissza Jemenbe. Tegnap viszont a fővárosban az elnök több tízezer híve ünnepelte Száleh gyógyulását. Hírek szerint azonban az államfő orvosai tanácsa ellenére mutatkozott a nyilvánosság előtt - célja nyilván annak demonstrálása volt, hogy még mindig számolni kell vele a jemeni politikában.

Az ellenzék tegnap a fővárosban és Taizzban szervezett Száleh-ellenes tömegtüntetéseket. Mindkét városban az elnök hívei és ellenfelei összecsaptak, a lövöldözésnek négy halálos áldozata volt.

Mohamed al-Asszal, az ellenzék vezetője pénteken megerősítette, hogy szerintük Száleh visszatérése a hatalomba elképzelhetetlen. Egyúttal sürgette Manszúr Hádi alelnököt, hogy hozzanak létre ideiglenes nemzeti tanácsot a választások előkészítése céljából.

Manszur Hádi alelnök valójában nem Száleh jóváhagyásával gyakorolja  jelenleg a hatalmat Jemenben, mert távozásakor ezt hivatalosan nem ruházta rá. A hadsereg és a biztonsági erők nagy részét tulajdonképpen Száleh legidősebb fia, Ali és az elnök néhány közeli rokona irányítja. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.