Felbukkant a kísértethajó

A Zöld-foki-szigetek közelében megtalálták az Arctic Sea nevű teherszállító hajót, amelynek több mint két hete nyoma veszett az Északi-tengeren - jelentette pénteken több forrás a szigetországból. Oroszország helyi nagykövete azonban azt állítja, hogy az információt nem erősítették meg neki hivatalosan.

- Az Arctic Sea 740 kilométerre van a Zöld-foki-szigetek egyik tagjától, vagyis az ország felségvizein kívül" - közölte péntek délután a francia hírügynökséggel az ország parti őrségének egyik meg nem nevezett tisztségviselője. Hozzátette, hogy figyelik a hajó mozgását, és folyamatosan tájékoztatják arról az érdekelt nemzetközi szervezeteket. A hadsereg egyik parancsnoka pedig a Lusa portugál hírügynökséget tájékoztatta erről.

Dátum nélküli felvétel az Arctic Sea nevű hajóról
Undated file picture released by Maritime Bulletin Sovfracht on August 12, 2009 shows the Arctic Sea cargo ship at an unknown location. Russian President Dmitry Medvedev tasked Russia's navy to join the search for a cargo ship that has mysteriously disappeared from radars and is feared to have fallen prey to pirates in European waters. AFP PHOTO / SOVFRACHT

A francia hadsereg hírszerző szolgálata megerősítette, hogy a hajó azon a helyen tartózkodik, mert "egy portugál repülőgép elrepült felette". Portugália viszont érdemben nem közölt semmit. "A portugál légierő egyedül nem lép ebben az ügyben" - közölte egy lisszaboni szóvivő.

A teherszállító hajón 15 orosz matróz teljesít szolgálatot. Dmitrij Medvegyev orosz elnök már korábban utasította a Fekete-tengeri hadiflotta négy hajóját az Arctic Sea felkutatására.

Oroszországnak a Zöld-foki Köztársaság fővárosába, Praiába delegált nagykövete közölte, hogy a hajó helyéről "hivatalosan" nem tájékoztatta őt az ország hadserege. Elmondta, hogy a kutatás folytatódik, de nem csak orosz hadihajók és tengeralattjárók keresik a járművet, hanem műholdak és más eszközök segítségével is fürkészik. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség úgy idézte a nagykövetet, hogy hamis a hajó megtalálásáról szóló információ.

Az Arctic Sea esetleges megtalálásáról először a Financial Times Deutschland (FTD) című német lap írt pénteki online kiadásában. A hajó legutóbb július 28-án adott életjelet magáról. Akkor a Doveri-szoroson haladt keresztül. Két nappal később az észak-franciaországi partoknál azonosították, ám azóta nyoma veszett.

A máltai zászló alatt közlekedő Arctic Sea állítólag egy finn hajózási társaság megbízásából farakományt szállít Finnországból Algériába. Eredetileg augusztus 4-én kellett volna megérkeznie. A máltai hajózási hatóság közölte, hogy július 24-én Svédország partjainál fegyveresek hatoltak az Arctic Sea fedélzetére. Kábítószer-ellenes nyomozóknak adták ki magukat, és bántalmazták a személyzet tagjait, többüket súlyosan. Állítólag 12 óra elteltével útjára engedték a hajót. A svéd kormány szerint semmiféle intézkedésre nem került sor a svéd hatóságok részéről.

Az Arctic Sea hivatalosan egymillió euró értékű farakományt szállít. Az utóbbi napokban azonban mind gyakoribbak a találgatások arról, hogy esetleg más is lehet a 100 méter hosszú teherhajó rakterében. Egyebek között fegyverről és kábítószerről hallani - írta az FTD.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.