Felavatták az első határon túli Horthy-szobrot

A kormányzó fiának, az 1942-ben repülőgép-balesetben elhunyt Horthy István kormányzóhelyettesnek a büsztjét a Bihar megyei Hegyközpályiban leplezték le.

Horthy-szobrot avattak a hétvégén a Bihar megyei Hegyközpályiban. Horthy Miklós legidősebb fiának, Horthy István kormányzóhelyettes mellszobrát a partiumi település református templomának kertjében leplezték le szombaton. A hajdupress.hu helyszíni tudósítása szerint Bereczki András református lelkész, a „Vitézi Rend tagja büszkén jelentette be a szószékről, hogy a határon túli első Horthy-szobrot avathatják most. Horthy Miklósról mint utolsó országgyarapító és nemzetépítő kormányzóról emlékezett meg a lelkész, aki szerint nem vagyunk bűnös nemzet”.

Az 1942-ben repülőgép-balesetben elhunyt Horthy István mellszobra a Horthy István Repülő Hősök Alapítvány adománya. Az utóbbi elnöke, „Vitéz Zetényi Csukás Ferenc” is beszédet mondott a szombati avatón, ám előbb elhelyezte azt az órát, amely a néhai repülőtiszt lezuhanásának pillanatában állt meg.

Az ünnepségen beszédet mondott Somogyi Lajos, Hegyközpályi RMDSZ-es polgármestere. A Váradi Dalnokok és a Nagyváradi Asszonykórus műsora után Meleg Vilmos nagyváradi színész tolmácsolásában Wass Albert, Sajó Sándor, Reményik Sándor, Vörösmarty Mihály, Kölcsey Ferenc, Váczi Mihály műveiből összeállított verseknek tapsolhatott állva a gyülekezet, majd Sárosi Zoltán, a Független Újságírók Szövetségének alelnöke szólt az egybegyűltekhez. Ő nem Horthy István életét ismertette, hanem párhuzamot volt Horthy Miklós és Szent István, illetve Imre herceg és a kormányzó-helyettes tragikus sorsa között.

A hír heves vitákat váltott az erdélyi lapok fórumain és a közösségi portálokon. Az egyik hozzászóló Hitler romániai szövetségesére, a diktátor Ion Antonescura utalva feltette a kérdést: „Ha Antonescu fiának-lányának fognak majd szobrot avatni, hogy legyen végre már Antonescu-szobor Romániában, ahova járhatnak cinkos összekacsintással tiszteletüket tenni a román neonácik… akkor mi mit fogunk szólni? Majd hevesen tiltakozunk???”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.