Beáldozhatják Adrian Nastasét

Minden jel arra mutat Bukarestben, hogy Adrian Nastase volt kormányfő, parlamenti képviselő, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) vezető politikusa nem ússza meg a korrupcióellenes ügyészségi vizsgálatot, és bíróság elé kell állnia. Nem kizárt az sem, hogy éppen saját pártja áldozza fel a politikust, mégpedig Brüsszel oltárán.

Az Európai Bizottság (EB) egyre nagyobb nyomást gyakorol Romániára az igazságügyi reform végrehajtása és a nagykorrupció megfékezése érdekében. A brüsszeli bírálat ma már nem csupán az SZDP-t érinti, hanem a D-LP-t és a decemberig kormányon lévő Nemzeti Liberális Pártot (NLP) is, amelyek az EB szerint szintén keveset tettek az átláthatóság megvalósítása és a párton belüli megtisztulás érdekében.

A bukaresti hatalom bugyraiban arról beszélnek, hogy az SZDP-nek különleges terve van ezzel kapcsolatban. A hírek szerint a Mircea Geoana által vezetett párt egyezséget kötne Brüsszellel: Bukarest bíróság elé állítana néhány magas rangú politikust, cserében az EB felfüggeszti Románia monitorizálását, a többi korrupciós ügyben folytatott és évek óta húzódó vizsgálatot pedig lezárják.

Ha ez sikerül, Geoana egy csapásra megszabadulna Nastasétól, aki az elmúlt időszakban túlságosan látványos lépések sorát tette az élvonalba történő visszatérése érdekében. Ugyanakkor enyhíteni lehetne az új bukaresti kormányról kialakult cseppet sem kedvező összképet, amely elsősorban annak köszönhető, hogy egész sor korrupciógyanús politikust hozott vissza a hatalomba.

Az SZDP-ben egyébként erőteljesen dúlnak a frakcióharcok a különböző érdekcsoportok között, és nem kizárt, hogy ezek egyike-másika a párttestvér-áldozatra is vállalkozna.

Nem kedvez az imázsnak az sem, hogy a Boc-kabinet igazságügyi minisztere az a Catalin Predoiu, aki a liberális-RMDSZ kormány utolsó időszakában a korrupcióellenes harcot takaréklángra kényszerítette. Sőt, Traian Basescu államelnöknek is kijut a kritikából, hiszen az európai fórumok a szemére vetik, hogy - kijelentéseivel ellentétben - lemondott a politikai osztály megreformálásáról és felfrissítéséről, és beleegyezett az általa hosszú éveken át mélységesen korruptnak kikiáltott SZDP koalíciós szerepébe.

A jelek szerint Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy a mások mellett Adrian Nastasét is bűnügyi eljárások alá bevonó Daniel Morarnak, az országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjének az új kormány hosszabbítsa meg a mandátumát. Csakhogy szabad szemmel is látni lehet, hogy ezt egyetlen parlamenti párt sem szeretné, titokban még a D-LP legtöbb politikusa sem.

Nastase novemberben megúszta a bűnügyi nyomozás elindítását két ügyben is, képviselő kollégái ugyanis úgy döntöttek, hogy nem vonják meg tőle a parlamenti mentességet. Ha azonban a szelek iránya változik, a kérdést újra napirendre lehet majd tűzni, és akkor a volt miniszterelnöknek felelnie kell például a bukaresti Zambaccian utcai rezidenciájának megszerzésével és felépítésével, illetve a 90 éves korában ingatlan-spekulánssá előlépett és emiatt elhiresült Tamara nénikéjétől "örökölt" közel egymillió eurónyi vagyonnal kapcsolatos kérdésekre.

A volt miniszterelnök mindeddig azt állította, teljesen nyugodt, hiszen semmilyen törvényellenes cselekedetet nem követett el. De megtörténhet, hogy ezt Morar majd másképp ítéli meg. Főképpen, ha erre például összpárti és államelnöki rábólintás is lesz. Ez utóbbi egyébként borítékolható, Nastase ugyanis Basescu kihívója volt a 2004-es elnökválasztáson, és az SZDP-s politikus idén is indulna a novemberben esedékes elnökválasztáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.