Feladták: nem tudnak bejutni a Krím félsziget belsejébe a nemzetközi megfigyelők

A Krím félsziget helyett Kelet-Ukrajnában folytatódhat a nemzetközi fegyverzetellenőrök tevékenysége - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfő este.

A tájékoztatás szerint az autonóm köztársaság határán az - el nem ismert - krími kormány öt ellenőrzési pontot állított fel, amelyen keresztül közúton be lehet jutni a félsziget belsejébe. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit vasárnapig négy pontról fordították vissza. A megfigyelők hétfőn úgy döntöttek, hogy nem próbálkoznak tovább.

Az EBESZ-tagországok megfigyelőinek kiküldését Ukrajna kérte. Most a nemzetközi megfigyelők ukrajnai jelenlétének mandátumát és feladatát is módosítják. A kontingenst arra kérik, hogy - március 16-ig szóló mandátumával - Ukrajna keleti és déli részén folytassa tovább a tevékenységét. Ezt a felkérést jelenleg 11 EBESZ-tagállam támogatja, a teljes létszám kedden dől el.

A bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-es EBESZ-egyezmény, a Bécsi Dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy a szervezet szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kapnak információt. Ez az első eset, hogy az EBESZ-tagországok ilyen missziót hajtanak végre az egyezmény idézett részére hivatkozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.