Feladta magát a venezuelai ellenzéki vezér

Feladta magát Leopoldo López, a venezuelai ellenzék egyik vezetője, de előtte még beszédet mondott a támogatására összejött több ezer fős tömeg előtt. Békés fordulatot sürgetett az országban.

Feladta magát a rendőrségnek Leopoldo López, a venezuelai ellenzék egyik hangadója, de előtte még beszédet mondott a támogatására összejött több ezer fős tömeg előtt a főváros Brión terén. Fordulatot sürgetett az országban, de mint hangoztatta békés úton, az alkotmány keretei között utcai megmozdulásokkal kell kiutat találni. Kijelentette, hogy ártatlan és ezért nincs miért félnie. A tömeghez szólva köszönetet mondott a támogatásért, amely erőt ad a harcához.

Nicolás Maduro elnök  kormánya Lópezt tette fő felelőssé a majd két hete tartó diáktüntetésekért, amelyek során egy hete hárman életüket vesztették, amikor csuklyás motorosok lőttek rá a demonstrálókra. Még pénteken letartóztatási parancsot adtak ki ellene, ám a hétvégén a rendőrség hiába tartott razziát López és szülei lakásán, valamint az ellenzéki Népi Akarat (VP) párt székházában, az ellenzéki politikust nem találták. Hétfőn López aztán internetes üzenetében szólította fel a Maduro-kormányt bírálókat, hogy kísérjék el egy tiltakozó menet keretében a belügy- és az igazságügyi minisztériumhoz, ahol feladja magát.

López a főváros, Caracas egyik negyedének, Chacaítónak a volt polgármestere. Hívó szavára több ezren jöttek össze, ám a rendőrség és a nemzeti gárda már kora reggel óta elzárta mindazokat a főutakat, amelyek a minisztériumok épülete felé vezettek. A tömeg órákon át várakozott, míg López fehérbe öltözve, venezuelai zászlóval a kezében déltájban megérkezett a Brión térre, ahol rövid beszéde után feladta magát a nemzeti gárdának.

Közben a Maduro-kormány ellendemonstrációt szervezett, szintén Caracasban, de máshol. Az állami kőolajipar munkásai vonultak vörös ingben a Miraflores elnöki palotához abból az alkalomból, hogy a kormány új kollektív szerződést kötött a szektor mintegy tízezer dolgozójával.

A chavezista tábor már múlt szombaton is tartott egy békemenetet, nyomatékosítva, hogy az erőszakért az ellenzék, illetve azok amerikai gazdái a felelősek. A venezuelai kormány a hétvégén bejelentette három amerikai diplomata kiutasítását, akik a vád szerint az egyetemeken szervezték az ellenzéki megmozdulásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.