Feladná magát a kegyetlen afrikai hadúr

A Közép-afrikai Köztársaság tárgyalásokat folytat Joseph Konyval kiadatásáról. A kegyetlen ugandai hadúr tavaly egy kampányvideó után vált ismertté a nagyközönség számára, most állítólag nagyon beteg.

A Közép-afrikai Köztársaság tárgyalásokat folytat Joseph Konyval kiadatásáról. A kegyetlen ugandai hadurat azután ismerte meg a világ, hogy az Invisible Children nevű szervezet az Úr Ellenállási Hadseregének (LRA) szörnyű tetteiről készített egy hatásos kampányvideót, amelyet három nap alatt több mint ötvenmillióan néztek meg. Az LRA húsz év alatt több tízezer gyereket rabolt el, akikből harcosok vagy szexrabszolgák lettek. A hadúr és az LRA nemcsak rabol és gyilkol Közép-Afrikában, Konynak az is célja, hogy a hatalmat magához ragadva a tízparancsolat szerint irányítsa Ugandát.

Make him famous! - ez az amerikai aktivisták akciójának mottója Kony gerillavezér ellen. A videót már 30 millióan látták
Leader of the Lord's Resistance Army Joseph Kony speaks to journalists after a meeting with U.N. humanitarian chief Jan Egeland at Ri-Kwamba in southern Sudan November 12, 2006. Egeland held a brief and heated jungle meeting with the elusive head of Uganda's Lord's Resistance Army on Sunday but failed to win immediately two of the concessions he was seeking. REUTERS/Stuart Price/Pool (SUDAN)

A Közép-afrikai Köztársaság kormányának szóvivője most azt mondta, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által is körözött Kony az országban van, de azt akarja, garantálják a biztonságát, mielőtt feladja magát. Az Afrikai Uniónak az LRA-val foglalkozó különleges megbízottja, Francisco Madeira szerdán azt közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsával, hogy Kony nagyon súlyos beteg, írja a BBC.

Az LRA-t 2005-ben üldözték el Ugandából, azóta Kony és csapata Dél-Szudán, a Kongói Demokratikus Köztársaság és a Közép-afrikai Köztársaság határvidékén garázdálkodik. Ugandán kívül számos afrikai ország több ezer katonája és egy százfős amerikai egység is keresi az LRA vezérét Közép-Afrikában.

Áprilisban az ugandai csapatoknak fel kellett függeszteniük a Kony utáni hajtóvadászatot a Közép-afrikai Köztársaságban, a puccsal hatalomra jutott Michel Djotodia ugyanis felszólította az összes külföldi katonát az ország elhagyására. Eközben az amerikai külügyminisztérium ötmillió dollárt ajánlott fel a Kony kézre kerítéséhez vezető információért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.