Feladná magát az amerikaiaknak a Wikileaks alapítója

A négy éve a londoni ecuadori követségen élő Julian Assange hajlandó lenne az Egyesült Államokban börtönbe vonulni, feltéve, ha megkegyelmeznek a kiszivárogtatónak, a 35 év börtönre ítélt Bradley Manningnek.
Julian Assange, a Wikileaks kiszivárogtató portál alapítója felajánlotta, hogy feladja magát az Egyesült Államoknak, amennyiben Barack Obama amerikai elnök megkegyelmezne informátorának, Bradley Manningnek. A CNN amerikai hírcsatorna közölte, hogy a Wikileaks ilyen értelmű üzenete jelent meg csütörtökön a portál Twitter-oldalán.

„Ha Obama kegyelemben részesíti Manninget, Assange beleegyezik abba, hogy amerikai börtönbe menjen, annak ellenére, hogy ez egyértelműen törvénytelen" – olvasható a Twitter-bejegyzésben.

Assange ügyvédje, Barry Pollack megerősítette a CNN-nek, hogy az ügyletnek része lenne Manning szabadon engedése. Az amerikai igazságügyi minisztérium viszont azt közölte, hogy nem kapott semmilyen hivatalos ajánlatot Assange-tól.

Bradley Manninget 2013-ban ítélték 35 évi szabadságvesztésre, mert átadott a Wikileaksnek 750 ezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot, illetve videofelvételt. Jelenleg egy kansasi katonai börtönben raboskodik. A 28 éves Bradley Manning – aki ekkor katonaként szolgált Irakban – tavalyelőtt megváltoztatta a keresztnevét Chelsea-re, a washingtoni katonai fellebbviteli bíróság pedig elismerte nőnek, ezért a CNN híradásában is új nevén, Chelsea Manningként szerepel.

Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik. A latin-amerikai ország negyedik éve biztosít neki ott politikai menedéket. Svédországban szexuális erőszak miatt folyik ellene eljárás. Assange elutasítja a vádakat, és úgy véli, ha elutazna Svédországba, az ottani hatóságok kiadnák őt az Egyesült Államoknak, ahol a titkos iratok kiszivárogtatása miatt halálra ítélnék. Assange ellen európai elfogatóparancs van érvényben, ezért ha elhagyná a követség épületét, azonnal letartóztatnák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.