'Fel kell adnunk Izrael Földjének a felét'

A kormányalakítási megbízatásra számító Cipi Livni izraeli politikus szerint komoly területi engedményeket kell tenni a palesztinoknak a békéért cserében.

"Fel kell adnunk Izrael Földjének a felét" - jelentette ki hétfőn Jeruzsálemben, az egykori bibliai Izraelre utalva, amely magába foglalta az ország jelenlegi területén kívül a megszállt Ciszjordániát és a Gázai övezetet is. A visszavonulás ezekről a területekről azért is hasznos lenne, mert segítene fenntartani Izrael állam zsidó jellegét - hangoztatta Livni, amerikai zsidó vezetőkkel találkozva.

Cipi Livni
Cipi Livni külügyminiszter és a Kadima párt első embere

Véleménye szerint Izraelnek át kell vennie a kezdeményezést, és elő kell állnia saját béketervével, elébe kell vágnia a nemzetközi tervekmek, mert ezek nem szolgálják Izrael érdekét.

Livni centrista Kadima pártja egy hellyel többet kapott a parlamenti választásokon, mint a fő rivális, Benjamin Netanjahu Likud pártja. Netanjahu ellenzi a nagyarányú területi engedményeket, ehelyett a palesztin gazdaság felfejlesztését ajánlaná fel a béketárgyalásokon. Netanjahu később találkozik az amerikai zsidó vezetőkkel. Simon Peresz izraeli elnök várhatóan szerdán ad megbízatást kettejük közül az egyiknek a kormány megalakítására.

Földkisajátítás Ciszjordániában

Ciszjordánia izraeli katonai hatósága kisajátított 170 hektárnyi palesztin földet a Jeruzsálemtől délkeletre fekvő Efrát zsidó telep bővítése céljára - írta hétfői számában a Háárec című izraeli napilap. A kilencezer lakosú Efrát telep Gus Eciónhoz tartozik, annak a három nagy teleptömbnek az egyikéhez, amelyet Izrael mindenképpen meg akar tartani az izraeli-palesztin konfliktus megoldása keretében. A palesztinok éppen az izraeli telepbővítési politikát tartják a rendezés egyik fő akadályának.

Oded Revivi efráti polgármester megerősítette, hogy nemrégiben izraeli állami tulajdonná minősítették át a szóban forgó területet, és azt is, hogy új otthonokat építenek a sziklás dombon Efrát bővítése céljából. Az Eitám dombnak nevezett terület Efrát településtől több mint két kilométernyire északra található, palesztin települések közvetlen szomszédságában, nem messze Betlehem városától. A projekt 2500 otthon építését foglalja magában. Megvalósításához még szükséges a miniszterelnök és a védelmi miniszter jóváhagyása.

Mahmúd Abbász palesztin elnök jelezte hétfői nyilatkozatában, hogy ellenzi a tervezett építkezést, és kijelentette, hogy semmi értelme a tárgyalásoknak (az izraeliekkel), ha a telepbővítés nem áll le teljesen.

Közel 290 ezer zsidó él ciszjordániai telepeken, 95 ezerrel több, mint egy 2001 májusában végzett nemzetközi felmérés idején.

 

 

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.