Féktelenül terjed az erőszak Argentínában

Tízre emelkedett a halottak száma Argentínában azután, hogy a fizetésemelést követelő rendőrök sztrájkja miatt egyre több városon lesz úrrá az erőszak. Sok helyen gyakorlatilag szabadon lehet gyilkolni és fosztogatni.

Argentínában kezd elszabadulni az erőszak azután, hogy egyre több városban hirdetnek sztrájkot a fizetesemelést követelő rendőrök, és emiatt szűnik meg a közbiztonság. A La Nación keddi jelentése  szerint hétfő este hárman vesztették életüket a Chaco tartománybeli Resistencia városban, és még négy személyt szállítottak kórházba lőtt sérülések miatt. Az egyik áldozat egy rendőr volt, aki a sztrájk közepette is próbált megakadályozni egy rablást, de rálőttek. Pericóban is követelt egy életet a fosztogatásokkal járó erőszak: egy fiatalembert a sportáruház kifosztásakor lőttek le, állítólag véletlenül, a támadók ugyanis a pénztárosra céloztak fenyegetésként, hogy adja oda a kasszában lévő pénzt. Concordiában vasárnap tetőzött az erőszakhullám: itt egy halottról és több mint negyven sebesültről tettek bejelentést a hatóságok.

A rendőrök sztrájkja múlt kedden Cordóbában, Buenos Airestől közel 700 kilométerre kezdődött. A tartományban néhány nap alatt öten haltak meg: volt, akit az üzlet tulajdonosa lőtt le, más esetekben viszont a tulajdonos lett az áldozat. A rendőrsztrájk tartományról tartományra terjed, a kormányt pedig egyre többen bírálják, amiért láthatóan késve reagál a fejleményekre.

Ezeket a bírálatokat elcsitítandó kedden Julio Alak igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy nem spontán, hanem szervezett fosztogatásokról van szó, de mindegyik bűntettet kivizsgálják, a felelősöket pedig törvény elé állítják. Eközben Daniel Scioli, Buenos Aires tartomány kormányzója parlamenti képviselők előtt is megismételte a hétfői ígéretét, hogy részben visszamenőleg már decembertől, majd januártól jelentősen megemelik a rendőrök fizetését. Mint közölte, a rendőrök minimálbére – tehát a beosztástól, rangtól függetlenül, illetve az eltöltött évek és a túlórák figyelembevétele nélkül – a jelenlegi 4700 pesóról 9000 pesóra (átszámítva ezer euróra) emelkedik. Scioli hangsúlyozta, hogy erről ő döntött, a fizetésemelés nem alku eredménye, mert rendőri „zsarolás” közepette nem volt helyük tárgyalásoknak. Hangsúlyozta azt is, hogy a társadalmi megbízásától függetlenül egy rendőr ugyanúgy munkavállaló, mint bárki más, ám a mostani történések azt mutatják, hogy a rendőrsztrájk életeket tesz kockára.

A rendőrsztrájk és az erőszak furcsa keretet ad Argentína ünnepének: a dél-amerikai országban most emlékeznek meg arról, hogy az ország harminc éve tért vissza a demokráciába a Videla-féle katonai diktatúra után.

Kifisztott üzlet az argentínai  Tucuman tartomány egyik városában
People carry equipment from a ransacked shop in the northern Argentine province of Tucuman December 9, 2013. Justice Minister Julio Alak said during a news conference that a wave of looting across the country "is not spontaneous, but organised," and announced all the crimes are under investigation. Alak also complained police in several Argentine provinces, who are demanding better wages and working conditions, did not carry out their duties, local media reported. REUTERS/La Gaceta
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.