Fékezhetetlenül terjed a kaliforniai tűzvész

Már egy nemzeti parkot is fenyegetnek a lángok. Akkora terület ég, mint három San Francisco.

Több száz embert evakuálni kellett, és egy nemzeti park is veszélybe került Kaliforniában a napok óta pusztító hatalmas tűzvész miatt. A lángok fékezhetetlenül terjednek: ahogy a CBS honlapja írja, az égő terület 250 négyzetkilométerről 430 mégyzetkilométerre nőtt, vagyis már akkora, hogy három San Franciscót fel tudna emészteni. Daniel Berlant, a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hatóság szóvivője az amerikai televíziónak azt mondta, 4500 lakóházat fenyeget a tűz, amelyet eddig az égő terület mindössze két százalékán sikerült megfékezni.

A firefighting crew puts out a spot fire that jumped a fire line in Yosemite National Park, California, August 23, 2013. The 105,000-acre Rim Fire, named for a Stanislaus National Forest lookout point called Rim of the World, has destroyed four homes
A firefighting crew puts out a spot fire that jumped a fire line in Yosemite National Park, California, August 23, 2013. The 105,000-acre Rim Fire, named for a Stanislaus National Forest lookout point called Rim of the World, has destroyed four homes and 12 outbuildings since it broke out on Saturday. It had blackened 11,000 acres at the northeastern edge of Yosemite as of Friday, park spokeswoman Kari Cobb said. REUTERS/Max Whittaker (UNITED STATES - Tags: DISASTER ENVIRONMENT)

A lángok pénteken betörtek a Yosemite Nemzeti Parkba is, ami nem csak az itt élő pumák, a fekete medvék, az öszvérszarvasok, szürke baglyok és az óriás mamutfenyők számára rossz hír, hanem azért is aggasztó, mert az élővilágot a fehér ember érkezése előtti formában őrző parkba évente három és félmillió turista megy el, a szezon csúcspontja pedig mostanában van. Belant ennek kapcsán a CBS-nek elmondta, hogy a közvetlenül érintett területre, a Lake Eleanor környékére most senkit nem engednek, túrázni sem lehet. A park többi része látogatható, az emblematikus természeti képződmények, a Half Dome gránitóriása és a Yosemite-vízesés közül egyik sincs veszélyben, felettük tiszta az ég – tette hozzá a szóvivő. A Yosemite az Egyesült Államok második nemzeti parkja, 1890. október 1-én alapították. Háromezer négyzetkilométerével a Sierra Nevada hegyvonulatának a nyugati lejtőin fekszik. 1984 óta a világörökség része.

A lángoktól ettől függetlenül a távol eső területeken is nagyon félnek. Bár San Francisco 150 kilométerre esik a legközelebbi tűzfészektől, Jerry Brown kaliforniai kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett ki nagyvárosban a közművek fenyegetettsége miatt. Nincs biztonságban San Francisco víz- és áramellátása sem.

Az Egyesült Államok tíz nyugati szövetségi államában Coloradótól Washingtonig jelenleg 55 nagy tűzvész pusztít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.