Feketelistára tették Gérard Depardieu-t

Ukrajna tizennégy orosz színészt és zenészt tett tiltólistára. Nemrég felvett orosz állampolgársága miatt a francia színészóriást is.

Kijev szerint a művészek „nemzetbiztonsági kockázatot" jelentenek, amiért támogatták Moszkvát a Krím-félsziget bekebelezésében és kiállnak az oroszbarát szeparatisták mellett. A kulturális minisztérium által szombaton közölt listán szereplő színészek és zenészek munkáit ezentúl nem adhatják le az ukrán tévék, mozik és rádiók.

A listára az Gerard Depardieu is felkerült, aki 2013-ban kapott orosz állampolgárságot. Depardieu többször méltatta az orosz vezetést és társadalmat, korábban nagy demokráciának is nevezte az országot. A BBC megjegyzi, hogy a francia színészóriást Kijev már a múlt hónapban öt évre kitiltotta Ukrajnából.

A listán Depardieu mellett szerepel Joszif Kobzon népszerű énekes, milliárdos, aki a szakadárok által ellenőrzött Donyeck-régióban született. A művészt korábban már EU-s szankciókkal is sújtották, amiért támogatta az oroszbarát törekvéseket Kelet-Ukrajnában.

Az ukrán kulturális minisztérium által közzétett dokumentumra máris reagált néhány művész. Ők azt állítják, megtiszteltetésnek veszik, hogy rajta lehetnek a feketelistán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.