Feketéket is felvesz a brit szélsőséges párt

A Brit Nemzeti Pártnak valószínűleg meg kell változtatnia az esélyegyenlőségi szervezetek által kifogásolt alapszabályt, és a jövőben nem fehérek számára is lehetővé teheti a belépést. Ez a módosítás az ára, hogy elkerülje a csődöt.

A radikális párt elnöke szerint a brit „antidemokratikus és orwelli esélyegyenlőségi törvények" miatt elkerülhetetlen a lépés. Antifasiszta szervezetek szerint a BNP az alapszabály „kozmetikázása" után is rasszista marad - írja a The Times brit napilap.

A brit kormány Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottsága az európai parlamenti választások után kezdeményezett vizsgálatot az 1998-ban holokauszt-tagadásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Nick Griffin által vezetett szélsőjobboldali párt ellen, amiért hátrányosan megkülönbözteti a feketéket és a bevándorlókat.

A bizottság gyanúja szerint a faji esélyegyenlőségi törvénnyel ellentétes, hogy a párt kizárólag fehéreknek ad tagságot, és az is, hogy a párt által alkalmazott civilek is csak párttagok, vagyis fehérek lehetnek. A Brit Nemzeti Párt alapszabálya ugyanis kimondja, hogy csak „kaukázusi származású és a kaukázusi fajból származó etnikai csoportok" tagjai léphetnek be a pártba. A kaukázusi - értsd: (fehér) europid - megjelölést ma már sokan a XIX. századi rasszizmus hagyatékának tartják.

A teljes cikk a globusz.net-en olvasható.

 

Nick Griffin BNP-vezér egyik beszédének hallgatója
A woman looks at leader of the British National Party Nick Griffin as he speaks to the media after his party won their first seat in the European Parliament at the Town Hall in Manchester, northern England June 7, 2009. REUTERS/Darren Staples (BRITAIN ELECTIONS POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.