Feketében az abortusz jogáért

Sok tízezer nő sztrájkolt Varsóban és vidéken is. A parlamentben nincs erő, amely kiállna értük.

Varsóban legalább harmincezer nő öltözött feketébe és vonult utcára. A kisebb-nagyobb lengyel városokban további negyvenezren tüntettek szintén fekete ruhákban – mondta lapunknak Barbara Szelewa varsói politológus kutató. Sokan követték az izlandi nők által 1975 októberében – az egyenlő bánásmódért – bevetett eszközt, a női sztrájkot. 41 évvel később a lengyel nők az abortuszszigorítási tervek ellen demonstráltak.

A művi terhességmegszakítás további lengyelországi szigorítása ma szerepel az Európai Parlament napirendjén is. A német szociáldemokratákhoz közeli Friedrich Ebert Alapítvány varsói irodájában dolgozó Szelewa lapunknak azt mondta: a tüntetők nagy száma a szervezőket is meglepte. – A jobboldal a nők legszemélyesebb ügyeibe avatkozik bele, s ez tömegeket háborít fel – tette hozzá.

A befolyásos katolikus egyházról a kutató azt mondta, hogy az eleinte inkább visszafogott álláspontot hirdetett. Nem tettek közzé kötelező püspökkari állásfoglalást sem. A tüntetések ereje azonban „feldühítette" az ultrakonzervatív egyházi köröket. Ellentüntetést próbáltak szervezni, fehér ruhás megmozdulást az „élet pártján". Szelewa szerint egyes lengyel püspökök máris a „halál civilizációjaként" bélyegzik meg a női jogok mellett kiállókat.

A politológus úgy tudja: a jobboldali kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetése eleinte szerette volna, ha a szejm napirendre tűzi a liberalizáló javaslatot is. A PiS képviselőinek nagy többsége azonban csak a szigorító-büntető törvényeket vette fel tárgyalásra. Önjáróvá lettek, amint felülről nem írták elő nekik, miként szavazzanak. A pártvezetés ezután új javaslatot dobott be. Ez a jelenlegi szabályozást azzal szigorítaná, hogy a súlyosan sérült magzat elvételét is megtiltaná.
Szelewa úgy látja, a lengyel szejmben nincs számottevő erő, amely „nőpárti" lenne. A korábbi kormánypárt, a konzervatív-liberális Polgári Platform a jelenlegi törvény fenntartását, sőt alkotmányba iktatását akarja. (Az érvényes lengyel jog az egyik legszigorúbb Európában.) A Pawel Kukiz énekes-dalszerző vezette protesztpárt ellenzi a liberalizálást, miközben a Nowo-czesna (Modern) néven futó konzervatív liberálisok sem egységesek.

Witold Waszczykowski külügyminiszter kedden viccnek nevezte több tízezer lengyel nő felvonulását. – Csak tiltakozzanak, ha valaki azt képzeli, hogy ma Lengyelországban nincs ennél nagyobb gond! – nyilatkozta. Waszczykowski feltehetőleg nem egyeztetett, mert pár órával később Beata Szydlo kormányfő megfedte miniszterét. Azt mondta, ilyen kérdésekről nem szabad támadó iróniával beszélni. Egyben tagadta, hogy a kabinet kezdeményezné az abortuszjogszabályok változtatását. Az eddigi lépések állampolgári kezdeményezések, a képviselők lelkiismeretük szerint döntöttek. Az abortuszt enyhítő javaslat teljes elvetését nem a PiS, hanem a Parasztpárt javasolta – állította a miniszterelnök.Barbara Szelewa szerint tömegeket mozgat meg, hogy legbelsőbb ügyeikbe avatkoznának be

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.