Feketébe öltözött próbababákkal gyászolják a nők elleni erőszak áldozatait

Az összes spanyol nagyvárosban különböző utcai megmozdulásokat tartottak szerdán a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából. A civilek mellett a spanyol autonóm közösségek és a politikai pártok vezetői is demonstrálták, hogy elítélik ezeket a bűncselekményeket.

Spanyolország-szerte számtalan formában tiltakoztak. Santiago de Compostela városában több ruhaüzlet kirakatában feketébe öltöztették a próbababákat, köztük egy esküvői ruhaszalonéban is, így jelezve, hogy gyászolják az erőszak áldozatait. Valladolidban a vér színét idéző 900 pár piros cipőt helyeztek el a főtéren, Albacetében 51 lila lufit engedtek fel azon nők emlékére, akik idén erőszakos támadásokban vesztették életüket.

Madridban, Barcelonában, Valenciában, Bilbaóban és számos más helyen a parlament vagy az önkormányzat épülete előtt néhány perces néma megemlékezést tartottak napközben.

"Ez egy csata, amelyben győzni fogunk, mert minden nap egyre többen vagyunk" - fogalmazott Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a világnap alkalmából rendezett hivatalos eseményen Madridban.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem állami politika, amelynek kulcsa az egység és a konszenzus. A nőket arra ösztönözzük, hogy kérjenek segítséget - jelentette ki. Tudniuk kell, nincsenek egyedül.

A spanyol egészségügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztérium által indított kampány is a segítségkérésre buzdítja a nőket. A kisfilmet nem csak a tévécsatornákon sugározzák, hanem Spanyolország 15 repülőterén is láthatják kivetítőkön a következő két hétben. A spanyol belügyminisztérium pedig segélykérő telefonos applikációt mutatott be, az Alertcops nevű alkalmazással baj esetén azonnali segítséget lehet kérni a hatóságoktól.

Spanyolországban az elmúlt 12 évben 814 nő vesztette életét bántalmazás miatt, közülük 48 felnőtt nő és 3 fiatalkorú lány halt meg idén.

A 016-os segélyvonalat évről évre egyre többen hívják, idén eddig 66 ezer hívást kaptak erőszakot elszenvedett nőktől.

Susana Enciso pszichológus a Radio 5 nevű rádióadónak arról beszélt, hogy a nőkkel szembeni erőszakkal 90 százalékban együtt jár a szexuális agresszió is. A szakértő szerint a nők többsége félelemből inkább nem tesz feljelentést, így a legtöbb eset, hacsak nem történik tragédia, sosem derül ki.

Spanyolországban több jogvédő, és feminista szervezet a törvények szigorításában és a nők ellen irányuló erőszak összes formájának büntethetővé tételében látja a megoldást, amelyet legutóbb november 7-én több mint 20 ezer ember követelt Madridban egy demonstráción.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.