Fekete vonat viszi el a zöld álmokat

A Stuttgart21 mega-projekt elleni össztársadalmi tiltakozás a német kereszténydemokratákat könnyen megfoszthatja egy lehetséges koalíciós partnertől.

Dietrich Wagner képe bejárta a német sajtót: a 66 éves nyugdíjas a múlt heti stuttgarti rendőrattakban elveszítette a fél szemét. Wagner békés tüntetőnek mondja magát, csak a fákat szerette volna megvédeni, és a Stuttgart 21 nevű városrendezési terv ellen tiltakozott. Baden-Württemberg tartomány fővárosában hetek óta zajlottak a jobbára békés tüntetések, amíg a rendőrség be nem keményített – a múlt héten vízágyúkkal és könnygázzal oszlatta szét a tömeget, gyerekeket, nőket és időseket sem kímélve. Az egyik vízsugár telibe találta Dietrich Wagner jobb szemét, és tönkrezúzta a szemhéját.

Demonstrators protest against the demolition of the historical Stuttgart train station to make way for the Stuttgart 21 underground railway station, in Berlin, October 6, 2010.     REUTERS/Tobias Schwarz     (GERMANY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Demonstrators protest against the demolition of the historical Stuttgart train station to make way for the Stuttgart 21 underground railway station, in Berlin, October 6, 2010. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Wagner perelni fog, ám a stuttgarti rendőrfőnök szerint jogszerűen léptek fel: ­ennyi erőszak belefér a békés tömegoszlatásba. A Stuttgart 21-ből ezzel immár országos ügy lett, ami a hírek szerint elérte a berlini kormányt is, komoly fejtörést okozva Angela Merkel (CDU) kancellárnak is.

A háttérben viszonylag egyszerű, helyi történet áll. A stuttgarti főpályaudvar átalakításáról még az 1990-es években döntöttek: az 1922-ben épült pályaudvar két szárnyát lebontanák, a síneket a föld alá süllyesztenék, expressz- és szupergyors vonatok haladnának át rajta, megkönnyít­ve a Stuttgart környékéről ingázók utazását és a Párizs–Prága–Budapest gyorsvasút megépülését. A pályaudvar helyét befüvesítenék, és közparkot hoznának létre rajta.

A tervet a baden-württembergi parlament már jóváhagyta, jogilag tehát minden rendben van, viszont a költségek meredeken emelkednek (most már négymilliárd ­euró fölött járnak a becslések). Egyre hangosabb az ellentábor: egy évvel ezelőtt négy személy indította el az úgynevezett hétfői tüntetéseket (ez nevében a fal leomlása előtti keletnémet mozgalmakra utal), mára azonban harmincezerre nőtt a számuk. Egyesek a műemlék jellegű főpályaudvarhoz ragaszkodnak, mások a projektet tartják túl drágának, és népszavazást követelnek. A tüntetők érveit gyorsan felfedezték a Zöldek is, akik immár teljes mellszélességgel kampányolnak a Stuttgart 21 ellen.

Most úgy tűnik, pillanatnyi győzelmet is arattak. A múlt heti, máig sokat bírált rendőrségi fellépes után a ba­den-württembergi kormány átmenetileg leállította az építkezést. – Terveinket nem adjuk fel – hangoztatta Stefan Mappus (CDU), a tartomány miniszterelnöke, aki a jó szándék jeleként közvetítőt kért fel a tárgyalásokra Heiner ­Geissler, a CDU korábbi főtitkára személyében.

A stuttgarti vitának messze­ható politikai következményei lehetnek. A Zöldek immár hangosan hirdetik: még ha korábban mérlegelték is a koalíció lehetőségét a kereszténydemokratákkal, ennek most vége, hiszen a CDU kimutatta a foga fehérjét. Baden-Württembergben jövőre tartanak tartományi választást, ami egyfajta politikai barométerként szolgálhatna arra nézve, hogy milyen koalíciók alakulhatnak Németországban. Egy, tartományi szinten ritkán próbált eshetőség lehetett volna a Zöldek és a CDU szövetsége, ami Angela Merkelnek is ötleteket adhatott volna a 2013-as országos választások előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.