Fekete nő lehet az új amerikai igazságügyi miniszter

Ma jelöli az igazságügyi miniszteri posztra Barack Obama amerikai elnök Loretta E. Lynchet, az első fekete nőt, aki betöltheti ezt a tisztséget. Szakértők szerint Obama most először választ olyan embert kulcspozícióra, aki nem a belső körének tagja.

„Lynch egy erős, független ügyész, aki kétszer is az Egyesült Államok legfontosabb ügyészi hivatalának élén állt" – mondta az 55 éves nőről a Fehár Ház sajtósa, aki hozzátette, hogy Lynch „történelmi jelentőségű" eredményeket könyvelhet el. A the Guardian szerint Obama a mai jelölésen a pénzügyi szektort érintő és terrorizmussal kapcsolatos ügyekben nyújtott teljesítményét és tapasztalatát fogja kidomborítani. Lynch nevéhez fűződik ugyanakkor az a híres 1997-es eset, amely során elítéltek egy haiti bevándorlót zaklató New York-i járőrt.

Az elnök először választ valakit ilyen magas posztra a belső körén kívülről
Az elnök először választ valakit ilyen magas posztra a belső körén kívülről
Lucas Dolega / Reuters

Az amerikai sajtóban már jó ideje találgatták, hogy ki lehet a lemondását szeptemberben benyújtó Eric Holder utódja, aki a kezdetek óta az Obama-kabinet egyik kulcsfigurája volt, és az elnök bizalmasaként tartották számon. A The New York Times szerint azonban Obama most először választ ilyen fontos pozícióra embert a belső körén kívül, ami stratégiai szempontból előnyös lehet a törvényhozási választásokat – amikor is az ellenzéki republikánusok a kongresszus mindkét háza felett átvették az ellenőrzést – súlyos vereségként elkönyvelő elnök számára, hiszen friss arccal bővül a kabinet, amelyet egyesek túlzottan „belterjesnek" vélnek.

Lynch esetleges jelölését republikánus vezetők is pozitívan fogadták. „Bízom benne, hogy kinevezése megerősíti a bizalmat az igazságügy-miniszteri posztban, amely politikailag független hang kell, hogy legyen" – mondta Charles E. Grassley iowai szenátor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.